Skip to main content

Er du nysgjerrig på hva Fikseriet er og hva de kan fikse? Vi tok turen til Drammensbiblioteket rett før åpningen for å få svar fra Oda Jensen Gåsvik og Anne Solbjør Kaslegard.

Fikseriet flytter inn på Hollenderiet

Oda, som har hovedansvar for Fikseriet på biblioteket, forteller at dette skal være en møteplass for reparasjon og ombruk, med mål om å inspirere flest mulig til å fikse tingene sine i stedet for å kaste dem. For å oppnå dette er det viktig å ha både utstyr og kunnskap lett tilgjengelig for folk, og hvor passer vel dette bedre enn på biblioteket? Oda samarbeider tett med klimavirksomheten i kommunen om gjennomføringen, og prosjektet støttes blant annet av Klimasats-midler fra Miljødirektoratet og midler fra Sparebankstiftelsen DNB.

 

Etter å ha vært på flyttefot siden før sommeren, har Fikseriet nå etablert seg i Hollenderiet i 3. etasje, utstyrt med symaskiner, stoffrester og knapper. Anne forteller at Hollenderiet er ment som et verksted for ulike typer publikumsrettet virksomhet, og at Fikseriet passer perfekt inn i dette konseptet. Åpningen er lørdag 31.08 kl 11.00 og da kommer Eva Kittelsen fra My Visible Bend for å holde foredrag. Deretter er det åpent verksted hvor du kan utforske tilbudet!

Fikseriet har to vanlige symaskiner, en overlock-maskin, og en maskin donert av RfD som skal sjekkes før den tas i bruk. I tillegg har de ulike typer stoff, knapper, sytråd og annet nødvendig utstyr for å reparere klær. Og hvis du trenger å prøve klærne, har de fasiliteter for det også.

Folkeverkstedet på Deichman Bibliotek i Oslo har vært en inspirasjon for Fikseriet, og på sikt ønsker de å utvide tilbudet med reparasjon av enklere elektronikk, samt rens og fiks av mobiltelefoner og datamaskiner. For å låne symaskin må du kunne håndtere den selv, og du får nøkkel til skapet hvor maskinene står i skranken i barneavdelingen. Maskinene kan lånes i bibliotekets betjente åpningstid. Hvis du har stoffrester, lapper eller knapper liggende hjemme, tar Oda gjerne imot donasjoner til Fikseriet.

Allerede fra lørdag kan du låne symaskiner og annet utstyr for å reparere klær, og snart kommer det kurs og aktiviteter, så det er bare å følge med! Du finner arrangementene her på nettsiden til Union Brygge, eller du kan følge Fikseriet på sosiale medier, for eksempel Instagram.

Om Fikseriet

Fikseriet er en del av Drammen kommunes delprosjekter som pilotby i EU-prosjektet NetZeroCities. Gjennom NetZeroCities skal kommunen, i samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge, Kobla AS og Grønn vekst i Drammen, gjennomføre innovative pilotprosjekter over en toårsperiode for å bidra til å redusere klimagassutslippene i Drammen kommune. Prosjektet har fått 1,5 mill. euro i støtte. Drammen var den første norske byen som ble pilotby i 2023. I år har også Trondheim og Oslo kommet med. Det er nå totalt 79 europeiske byer med i prosjektet.  Du kan lese mer om NetZeroCities her: NetZeroCities.

Hvorfor bør vi fikse framfor å kaste?

De fleste har nok hørt om de enorme kleskirkegårdene, blant annet i Chile, og selv om vi i Norge er flinke til å levere klær til gjenbruk, er det bare 3 % som faktisk går til gjenbruk her i landet. Klesindustrien er en av de store klimaverstingene, og her kan hver og en av oss gjøre en forskjell ved å ta vare på det vi har, fremfor å kaste og kjøpe nytt. Fikseriet ønsker å være et sted hvor folk i alle aldre kan møtes for å lære mer om, og bli inspirert til, et mer bærekraftig forbruk. I tillegg til å være en møteplass for reparasjon, vil Fikseriet også dele nyttige tips om hvordan man kan leve mer bærekraftig, enten du skal flytte eller pusse opp.

Her er fem nyttige tips for deg som skal flytte (hentet fra Fikseriets Instagram-konto):

  1. Kjøp brukte møbler.
  2. Om du ikke finner drømmeskapet, kan du kanskje snekre det selv av noe du har fra før?
  3. Lån verktøy/utstyr fremfor å kjøpe. Du trenger kanskje ikke en slipemaskin hver dag?
  4. Kjøp kvalitet over kvantitet – spar både penger og miljø ved å investere i tidløse gjenstander.
  5. Unngå impulskjøp – lag en handleliste og hold deg til den.

Sirkulær økonomi

I Norge blir kun 2,4 % av alle materialer som brukes, resirkulert tilbake til økonomien. I en lineær økonomi ender ressurser fra naturen ofte opp som avfall. For å produsere nye produkter må nye ressurser hentes fra naturen. I en sirkulær økonomi skal produktene vare så lenge som mulig. De skal repareres, gjenbrukes og gjenvinnes. Avfall blir ikke lenger et problem fordi materialene brukes om igjen og igjen. Slik kan klimagassutslipp reduseres, og naturressurser utnyttes på en bedre og mer bærekraftig måte.

Har du spørsmål om Fikseriet eller Drammen kommunes klimatiltak?

Kontakt Ingebjørg Weselka Tofte, konstituert virksomhetsleder klima, på epost ingebjorg.weselka.tofte@drammen.kommune.no eller send en e-post til fikseriet@drammen.kommune.no

Og har du et plagg som trenger hjelp, er det bare å ta det med til biblioteket og ta kontakt med en av de ansatte i barneavdelingen i 3. etasje!

Vi ønsker Fikseriet velkommen og lykke til!