Sammen med Drammensbiblioteket har vi gleden av å presentere de nominerte til Vindtorn poesipris 2025!
Rune Christiansen!
Kristin Berget!
Gunnar Wærness!
Kom, hør og se.
Åpen mikrofon, som alltid, men begrenset med plasser, så vær tidlig ute!
Dørene åpner 18:00
Her er utdrag fra begrunnelsen for nominasjonen:
Gunnar Wærness har gjennom sitt omfattende kunstnerskap skapt et poetisk univers som spenner vidt i tid, rom og stil. Han debuterte i 1999 med Kongesplint og har siden utgitt ni bøker som kombinerer ulike kunstformer, fra poesi og illustrasjon til performativ kunst. Wærness’ arbeid undersøker grunnleggende spørsmål om språk, eksistens og fellesskap.
Hans diktning er både utforskende og inkluderende, med en særegen evne til å forene det tradisjonelle med det eksperimentelle. I Ta på Jesus (2021) og Kosmos beibi (2023) viser han en poetikk der lyrikkens røtter i sang og ritualer løftes frem samtidig som den peker mot nye uttrykk. Gjennom sitt arbeid har han inspirert både kollegaer og nye generasjoner skrivende.
–
Kristin Bergets poesi kombinerer kroppslighet, eksistensielt alvor og økokritisk refleksjon. Siden debuten loosing louise (2007) har hun utforsket språkets rolle som både begrensning og åpning, og i senere utgivelser som våre sår i hogstflaten (2021) og Middelalderen (2024) skildres vår sårbarhet i møte med naturtap, kriger og klimaforandringer.
Diktene balanserer det hverdagslige og universelle, som i bilder av brøddeiger og evolusjonens harde logikk. Berget ser livet gjennom kollektiv og materielt arbeid, og knytter dette til større spørsmål om hvordan vi lever sammen og tar vare på jorden. Hennes poesi fremstår som «brev fra mørket», ladet med melodi, menneskelighet og en skarp bevissthet om vår felles skjebne.
–
Rune Christiansen har vært en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i norsk poesi siden debuten i 1986 med Hvor toget forlater havet. Hans tidlige surrealistiske stil utviklet seg raskt til en særegen optikk som kombinerer detaljfokus og eksistensiell refleksjon. I verk som Anticamera (1996) og Jeg har tenkt meg til de elysiske sletter (2011) forenes hverdagslige observasjoner med dypere filosofiske betraktninger.
Christiansens dikt er sanselige og melankolske, med en erindrende tone der tid, minner og fravær utforskes. I nyere verk som Jeg går i sorg (2021) balanserer han mellom sorg og humor i en elegisk skildring av en sønns relasjon til sin demente mor. Christiansen har også vært en nøkkelfigur i å berike norsk poesi gjennom gjendiktninger, formidling og som leder for Forfatterstudiet i Bø.
Du kan lese hele begrunnelsen her:
https://www.drammen.kommune.no/tjenester/kunst-kultur/triztan-vindtorn/begrunnelse-nominerte-2025/
Arrangementet er et samarbeid mellom Drammensbiblioteket og Drammen poesiklubb.
Med forbehold om endringer. Besøk alltid arrangørens nettside for oppdatert informasjon om arrangementene.