Skip to main content

Om området

Union Brygge er en mangfoldig bydel med næringsliv, kunst og kultur i skjønn forening.

Fra industri til smart bydel

De industrihistoriske linjene på Union Brygge er lange og markante. Elva førte tømmer til cellulosefabrikken Union og papir ble fraktet ut fjorden. Det skapte industrihistorie.

Da verden, og med den papirindustrien, endret seg, sto samfunnsutvikler Union Eiendomsutvikling i spissen for å transformere de gamle industrilokalene og området til et nytt kapittel i eventyret. Sakte, men stilsikkert, reiste bydelen Union Brygge seg i en arkitektonisk og funksjonelt vellykket byutvikling. Bit for bit, alltid med helheten i tankene, er Union Brygge skapt.

Beboere. Kontorer. Kultur. Bibliotek. Hotell. Universitet. Mat og drikke. Butikker. Og den prisvinnende broen Ypsilon, et landemerke som knytter elvebreddene sammen. I 2017 ble utviklingen kronet med den gjeve Cityprisen.

Portalen er kronen på verket i denne områdeutviklingen som har foregått over tre tiår. Men dette er ikke slutten, det er starten på nye industrieventyr. Nå skal nye aktører skape nye linjer framover.

OM OMRÅDET

Historien om Grønland

AS Forenede Papirfabrikker ble startet av disponent Haakon Kierulf og ingeniør Emil Ryberg på en 28000m2 stor tomt på Grønland i 1907. To papirmaskiner ble satt i drift. Imidlertid brant det meste ned i 1912.
I 1913 (under gjenoppbyggingen) overtok Union samtlige aksjer i selskapet og de startet opp med en tredje papirmaskin som produserte «Greaseproof». I 1917 ble papirmaskinparken økt til 4 og produksjonen økte. Det var gode tider.

Drammen Paper Mills ble bygget i 1969, produserte i hovedsak mykpapir. I 1971 raste en del av tomten hvor det ble spuntet for å bygge Konverteringshallen ut i elven. Maskiner og mennesker fulgte med ut i elven – men heldigvis omkom ingen. I dag står Pollenkvartalet på deler av denne tomten. Så, i 1978, begynte nedgangen i papirindustriens historie og i 1979 var Union på randen av konkurs. I 1986 ble all produksjon overtatt av et selskap – Union Mykpapir AS. Eiendomsmassen ble overført til Union Eiendomsutvikling AS i 1986 og disse har siden forvaltet denne.
26 oktober 1988 blir all produksjon lagt ned, 136 arbeidere mister jobben og papirindustriens historie på Grønland er over.