Drammen Litteraturfestival 2025 går av stabelen 17. til 23. mars. Det er Romfarer United og Drammensbiblioteket som står bak festivalen og de aller fleste arrangementene finner sted enten på Drammen Kulturhus eller Drammensbiblioteket, sentralt på Union Brygge slik at du kan gå fra det ene arrangementet til det neste. Og det aller beste er at de fleste arrangementene er gratis!
Sjekk ut programmet for årets litteraturfestival!

17.03 kl. 18.00 Drammen kulturhus: «Språk – myter og fakta»
Foredrag med Tony Burner
Årets festival starter med et foredrag om språk. Nordmenn elsker språk, vi snakker mye om språk, språk brukes til å identifisere hvem vi er og hvem vi vil være.
«Hvor er du fra», spør vi, kanskje for å plassere en dialekt vi hører. Er det slik at eskimoer har flere ord for snø enn oss? Er mandarin vanskeligere enn engelsk? Hvorfor snakker vi ikke bare ett språk i hele verden? Irriterer du deg over kidsa som sier /sjøkken/ og /sjøtt/ for kjøkken og kjøtt? Hvorfor lærer barn hvilket som helst språk kjempelett, men sliter mer i voksen alder? Har alle språk ord for alt? Disse spørsmålene og mange flere vil Tony Burner svare på.
Gratis inngang!
Dørene åpnes kl. 18.00, og foredraget starter kl. 19.00 og varer en time

17.03 kl. 19.00 Drammen kulturhus: Drammen Poesiklubb
Vi sparker i gang litteraturfestivalen med poesiklubb på Drammen kulturhus!
Torgeir Rebolledo Pedersen ble Norgesmester i slampoesi i 2005. I 2013 ble han tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap, og i 2015 ble han nominert til Bjørg Vik-prisen for diktsamlingen Åstedsblomster.
Han er utdannet arkitekt og debuterte med Tidr i 1983. Han har siden utgitt en rekke diktsamlinger. For samlingen Blåveisfra mottok han Oktoberprisen og Den norske Lyrikklubbens pris. Rebolledo Pedersen har opptrådt med Stuntpoetene og jazzgruppen Søyr. Han har et rikt forfatterskap, bestående av kritikerroste diktsamlinger, litterære kabareter og korverk og dramatikk for scene, radio og dukketeater. For librettoen til radiooperaen Alfa Romeo, med musikk av Tor Halmrast, mottok han både Prix Italia og Edvard-prisen i 1999. I 2004 utga Oktober hans Samlede dikt.
Svanhild Amdal Telnes (f.1994) er psykolog og forfattar. I 2018 debuterte ho med diktsamlinga Om nettene brukar mor dråpeteljar som vart nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Ho fylgde opp med diktsamlinga Å jage ein hjort i døden (2021) og fekk i 2022 Bokhandlarforeningens forfattarstipend for bøkene sine.
Radiolog Lars Borgen utgav i 2023 diktboka Gjennomlyst. Sammen med kollega og musiker Audun Brandal byr han på poetisk kveldsvisitt. I denne lyrikk-klinikken møtes ord, puls og hjertetoner.
Og vi har så klart åpen mikrofon. Meld deg på, enten på Facebook, eller når du kommer – arket ligger i baren.

18.03 kl. 17.00 Drammensbiblioteket: Møt forfatterstudentene fra Danvik Folkehøgskole
Årets kull med forfatterstudenter fra Danvik Folkehøgskole kommer og deler ferske utdrag fra sin kommende antologi. Det blir både dikt og korttekster, autobiografisk materiale og fantastiske fortellinger, hybrider og romanutdrag.
Opplesninger ved Maren Louise Borgen-Magnussen, Ann Kristin Kise, Isac Langmyren, Aurora Nordvik, Ida Kristine Pedersen, Dorijan Topic og Emil Pettersson Trettvik. Elevene introduseres av lærer og forfatter Signe Holm.
Gratis inngang!

18.03 kl. 18.00 Drammen kulturhus: Drammen lydbokklubb presenterer Han Kang – Litteratur, leseglede og nobelpris
Drammen lydbokklubb inviterer til bokkveld med liveinnspilling av podcast om den sørkoreanske forfatteren Han Kang, som mottok nobelprisen i litteratur i 2024. De dykker ned i hennes siste bok «Leksjoner i gresk», en roman om språk, sårbarhet og menneskelige relasjoner.
De skal også snakke om hva som gir gode leseopplevelser, om litteraturens kraft og hvordan vi som lesere opplever tekst på ulike måter.
– Skriver nobelprisvinnere egentlig bedre enn andre?
– Hva er god litteratur – og hvem bestemmer det?
– Hva gir oss leseglede?
Velkommen til bokkveld med innspilling av podcasten «Menn som leser». For alle som elsker bøker.
Arrangementet er del av Drammen litteraturfestival.
Gratis inngang!

18.03 kl. 18.00 Drammensbiblioteket: Mímir Kristjánsson
Mímir husker ikke hvor gammel han var da han skjønte han ville få problemer med alkohol, men det var lenge før han drakk for første gang. Dette er historien om en pappa som drakk for mye og en slekt som har vært fulle siden Egil Skallagrimssons tid.
Mímir Kristjánsson hadde en lykkelig barndom. Han vokste opp med en pappa som var verdens beste historieforteller, og kan ikke huske å ha vært redd for ham en eneste gang. Når faren til Mímir dør, spør han seg hvordan han kan elske faren sin så mye samtidig som han vet at faren var alkoholiker.

18.03 kl 18.00 Drammen kulturhus: Filmklubben presenterer «Hotel St. Pauli» med Wam & Vennerød + forfatterprat med Erland Kiøsterud
Hvordan er det å se boka di bli til film? Og få ideene dine tolket og visualisert av norsk films enfant terribles – Wam & Vennerød? Deres kultfilmklassiker «Hotel St. Pauli» er basert på boka «Jord!» av forfatteren Erland Kiøsterud fra Drammen. Denne kvelden kan du møte forfatteren selv i samtale, før vi viser en av historiens mest omtalte norske filmer.
«Fritt etter Erland Kiøsteruds roman «Jord!»» står det på plakaten til filmen. Hvor fritt var det egentlig? Vi får høre mer fra Kiøsterud selv, i samtale med filmskribent Einar Aarvig. Kiøsterud sier:
«Og så var det jo den gang (for meg) noen litt «dramatiske» hendelser, som i dag heller er en morsom historie.»
Vi gleder oss til å få et nærmere innblikk i et stykke norsk filmhistorie!
«Hotel St. Pauli» er filmduoen Wam og Vennerøds kanskje mest kontroversielle film, som ble sterkt debattert da den kom på norske kinoer De grafiske sex-skildringene var nye i Norge. Vi møter Gerda og Jor, som elsker hverandre. Jor er en mislykket forfatter, og Gerda må holde liv i dem som prostituert. Men da Gerda vil starte et mer anstendig liv, begynner Jor å trekke seg unna. En dag treffer Gerda Morgan. Morgan har forlatt familiehjemmet for å finne kjærligheten. Hun tar ham med hjem, og et ødeleggende trekantdrama oppstår.
Arrangementet er del av Drammen Litteraturfestival.
Regi: Svend Wam
Spilletid: 123 min.
Aldersgrense: 15 år
Dørene åpnes kl. 18.00, forfatterprat kl. 19.00, film kl. 20.00.
Kun billettsalg i døra.

19.03 kl. 14.00 Drammensbiblioteket: Kvinner jeg ikke har kjent – Et møte med Cathrine Knudsen
Cathrine Knudsen (f. 1970) er fra Drammen, og bor i Vikersund. Hun debuterte med romanen Mulighetene, og har utgitt flere originale og kritikerroste romaner.
I 2024 kom novellesamlinga Kvinner jeg ikke har kjent.
Flere av novellene i denne samlingen foregår i området rundt Drammenselva. Der møter vi det landskapet som siden femtitallet har blitt transformert fra gårder, dyrket mark og skog, til høyblokker, borettslag og rekkehus. Novellene viser ikke bare fram liv, men også hvordan minner som er knyttet til et bestemt landskap følger og endrer menneskene.
Tematiske gjengangere i forfatterskapet er hukommelse og sansning, teknologi og omsorg, institusjonsliv og artifisialitet. I en knivskarp prosa risser Knudsen opp vilkårene for menneskelivet – nærmere bestemt det utsatte, innrammede, forvaltede livet – med filosofisk dybde og essayistisk sprengkraft.

19.03 kl. 17.30 Drammensbiblioteket: Niels Fredrik Dahl
Niels Fredrik Dahl debuterte i 1988 med diktsamlinga «I fjor var litt av en natt». Han har skrevet romaner, noveller, diktsamlinger og skuespill og er oversatt til en rekke språk. Han har mottatt flere litterære priser, blant annet Brageprisen og Ibsenprisen. I 2024 ble Dahl tildelt den prestisjetunge Nordisk råds litteraturpris for «Fars rygg» – hans sjette roman. Leif Ekle leder samtalen på Drammensbiblioteket.
Her er hva juryen til Nordisk råds litteraturpris begrunnet prisen med:
En sønn forsøker å forstå sin far gjennom etterlatte brev, tegninger og bilder. «Jeg leter etter faren min. Han har vært død i fjorten år nå, og jeg leter etter ham likevel.» «Fars rygg» er en roman som viser hvordan ensomhet går i arv fra generasjon til generasjon, og hvor vanskelig, ja nærmest umulig, det er å få klarhet i hva som i dypeste forstand former et liv og en historie. Farens far, Dommeren, har en sentral plass i romanen. Han er familiens despotiske midtpunkt. Romanen strekker seg over flere tiår og kontinenter og er uløselig knyttet til både krigshistorien og kolonihistorien, men samtidig viser den hvordan erindringens tomrom og løse tråder er det eneste vi har å forholde oss til når vi forsøker å danne oss et bilde av fortiden.
Årets vinner av Nordisk råds litteraturpris har skrevet en omfattende, men også lavmælt, roman om å nærme seg de blinde flekkene i sitt eget opphav og dermed også formingen av sin egen identitet. Det er et både ømt og foruroligende forsøk på å belyse og forstå veven av egne, individuelle erfaringer og de felles, nesten overveldende hendelsene i verden som vi alle forholder oss til. Årets prisvinner, Niels Fredrik Dahl, har med «Fars rygg» skrevet en dyptgående og høyst særegen roman om den tapte tiden og om savnets vilkår.

19.03 kl. 19.00 Drammensbiblioteket: Frederik Svinland
Frederik Svindland, født 1985, vokste opp i Porsgrunn. Svindland er tidligere elev ved Forfatterskolen i Bø. Han debuterte med romanen Pelargonia i 2016. For denne ble han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris, og han ble tildelt Saabye-stipendet for årets beste debut. Pelargonia ble også utgitt i Danmark.
I 2024 ga han ut romanen Jævelunge. En roman om Vitos oppvekst i Porsgrunn. Han vokser opp med med norsk far og russisk mor. En usedvanlig rå og brutal oppvekstroman som er både trist og morsom.
En roman om vennskap, kjærlighet og overlevelse.

19.03 kl. 19.00 Drammen kulturhus: Odd Nordstoga
Etter to år «Langt heimafrå» med Ingebjørg Bratland og med den relativt ferske boken «Spelemann» i bakspeilet, kommer Odd Nordstoga til Drammen kulturhus under Drammen Litteraturfestival. Boken «Spelemann», som fikk strålende kritikker da den kom ut i høst, tar for seg alt som har formet musikeren Odd Nordstoga og sangene hans. På denne konserten er det imidlertid sangene selv som får hovedrollen – både nye og gamle, melankolske og glade. Likevel vil noen historier fra boken også bidra til å sette farge på kvelden.
Odd Nordstoga, alene på scenen med trekkspillet, gitaren og sine musikalske fortellinger, inviterer til en stemningsfull kveld. Vel møtt!
Konserten er en del av Drammen litteraturfestival.
Dørene åpnes klokken 19.00 og konsertstart er klokken 20.00. Link til billetter finner du her: kjøp billetter

20.03 kl. 17.00 Drammensbiblioteket: Vindtornforedraget – Historien om Stuntpoetene ved Thor Sørheim
Thor Sørheim holder årets Vindtornforedrag!
I år er det 40 år siden Stuntpoetene aksjonerte for diktets posisjon i den norske offentligheten.
De delte ut prisen Antasten til den avisen som ut fra sine forutsetninger og ressurser hadde gjort minst for å fremme diktets posisjon. De leste dikt på torg og i rulletrapper og på bensinstasjoner, og i forbindelse med et TV-program ranet de 5000 bøker fra Notodden bibliotek med nylonstrømper over hodet. De stilte 12 krav som måtte innfris før de leverte bøkene tilbake. Det viktigste kravet var at kulturministeren skulle lese et nytt norsk dikt fra Stortingets talerstol.
Men Lars Roar Langslet tok ikke imot utfordringen, og det fikk han kanskje angre på. Om dette, og mye annet som Thorvald Steen, Karin Moe, Triztan Vindtorn og Torgeir Rebolledo Pedersen foretok seg, kan man høre mer om i foredraget som Stuntpoetenes generalsekretær Thor Sørheim holder i forbindelse med utdelingen av Triztan Vindorns poesipris 20. mars.
Sørheim har skrevet boka «Stuntpoetenes historie», er lyriker og litteraturanmelder. Han debuterte i 1974 med diktsamlingen Bror. Søster. og var selv en sentral skikkelse i gruppen Stuntpoetene på midten av 80-tallet.

20.03 kl. 20.00 Rekord: Barprat om Axel Jensen med Tom Stalsberg og Torgrim Eggen
«Før jeg legger tunga i gir og herper på med story’n som du snart kan lese, vil jeg bare ha sagt at mange navn har jeg mekka sjøl så ingen skal kjenne seg igjen og få trøbbel på grunn av meg. Jeg har aldri likt å såre folk mer enn det er nødvendig for å overleve. Men navn på guder og planeter og byer og droider og ting har jeg ikke kødda med. Det er som det alltid har vært.»
Axel Jensen (1932-2003) var arvingen til et kjøttimperium som vendte ryggen til pølsene og i stedet ble opprører, eventyrer, sjømann og forfatter. En fluktvei, kalte han det. Han oppfattet seg som en outsider, både i den velstående familien og i skolemiljøet på Oslos vestkant, men han forble også en outsider i det litterære Norge – selv om han regnes som en av etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende forfattere.
I 2019 ga Torgrim Eggen ut biografien “Axel, Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen», en biografi han fikk Brageprisen for.
Velkommen til en tilbakelent prat om Axel Jensens liv og forfatterskap mellom ringrevene Torgrim Eggen og Tom Stalsberg!
NB! Dette foregår på Rekord Bar i Tollbugata og ikke på Union brygge.

21.03 kl. 18.00 Drammensbiblioteket: Line Baugstø
Mona er i sin beste alder, men det er det ingen andre som skjønner. Hun er litt for tykk, unngår motbakker og foretrekker sofaen framfor helsestudio. En kveld overmannes hun av skyhøyt blodtrykk og et sterkt ubehag. Selv er hun redd hun har fått et hjerteinfarkt, men den unge legen kaller det panikkanfall. Hun har nettopp fått vite at hun skal bli bestemor.
Da sønnen og den gravide svigerdatteren Alma får vannlekkasje hjemme, flytter de inn hos Mona. Rotet i den lille leiligheten vokser parallelt med Monas irritasjon. For å avreagere oppretter hun en hemmelig instagramkonto: evilgrandma65. Endelig har hun funnet en kanal der hun kan si sin hjertens mening uten å tenke på konsekvensene.
Evil grandma er en frydefullt infam roman om forventninger til kvinnerollen etter overgangsalderen – og om hva som skal til for at en video går viralt.

21.03 kl. 19.00 Drammen kulturhus: Blow feirer Tom Waits – «Rain Dogs»
Låtskriveren, sangeren, musikeren, skuespilleren og skrønemakeren Tom Waits har nettopp fylt 75 år – og hans milepælplate «Rain Dogs» kom for 40 år siden. Det feires med en unik konsert på Kulturhuset, der Blow først gjør et eksklusivt sett som utelukkende vies klassikeren fra 1985, mens det andre settet vies perler fra hele Waits’ karriere.
Noen små hustufter oppe i Sjølisand i Rendalen er alt som er igjen etter gården Tollef Olsen Nysveen, Tom Waits’ oldefar utvandret fra til USA i 1869. Over i Oregon møtte han Anna Marie Davidsdatter fra Ullensaker. I godt voksen alder fikk de to datteren Olga som igjen fikk datteren Alma som igjen, en desembernatt i 1949 i en taxi på vei til fødestuen fødte Thomas Alan Waits som raskt fikk hyggenavnet Tom. Det lystrer han stadig, sier de som har møtt ham. Den siste som kalte ham Thomas, hans mor Alma, forlot oss i 2010 og ble sikkert behørig begravet av menigheten hun tilhørte og lojalt besøkte.
Tilbake i gamlelandet Norge har ikke Tom Waits vært på førti år, sist var i 1985, og derfor har sjumannsorkesteret Blow reist land og strand rundt i Norge og utlandet med sin hyllest til Tom Waits. 75-åringen, har gjennom flere sin femtiårige karriere fått legendestatus i hjemlandet og i Norge – det eneste landet der han har hatt en plate på toppen av salgslistene og der han har pub-til-pub-løp oppkalt etter seg i Oslo, Kristiansand, Trondheim, Tønsberg og Stavanger.
Blow spiller musikk fra hele karrieren til Tom Waits, helt fra debutalbumet «Closing Time» til den nyeste «Bad As Me». Ydmykt forsøker de å gjenskape litt av hans univers på scenen, samtidig som låtene gis bandets særegne vri. Bandet fyller Rockefeller i Oslo hvert år når bursdagen til Tom Waits feires i desember.
I år er det 40 år siden Tom Waits kom med sin klassiker av et album, «Rain Dogs», og i anledning jubileet vil Blow spille de vakreste perlene fra denne plata på Kulturhuset i Drammen.
Bandet Blow spiller alltid i godt brukte Fretex-dresser. Grunnen er at da Tom Waits sist var i Norge, i 1985, måtte han ha en ny gammel dress før konserten i Oslo konserthus. Han gikk på Fretex sammen med sin norske konsertpromotor, fant seg en fin og sliten dress og ville kjøpe den. Men da han smalt sitt Gull-American Express-kort i disken så skjønte betjeningen ingenting. I Norge i 1985 var det ingen som brukte kredittkort i butikker. Så Waits fikk aldri kjøpt den dressen, i hvert fall ikke før den norske promotøren la ut for ham. Av den grunn spiller alltid Blow også i slitne Fretex-dresser.
Blow er Rune Jostein Eide (trompet), Eivind Kristensen (saxofoner), Jakob Berg (vokal og gitar), Espen Ellefsen (trommer), Øyvind Nypan (gitar), Sebastian Haugen (kontrabass) og Sverre Thorstensen (tangenter).
Konserten er del av Drammen Litteraturfestival.
Dørene åpnes kl. 19.00, konsertstart kl. 21.00. Lenke til billetter finner du her: Kjøp billetter

22.03 kl.13.00 Drammensbiblioteket: Lørdagsuniversitetet – Merethe Roos snakker om oppvekst i Drammen på 1800-tallet
Eller 200 år sida?
Merethe Roos er professor i historie ved USN, og gir oss et bilde på hvordan det kan ha vært.

23.03 kl. 17.00 Drammen kino: Filmvisning av «Drømmer» og samtale med Dag Johan Haugerud
Filmvisning av «Drømmer» og samtale med regissør Dag Johan Haugerud under Drammen litteraturfestival.
Filmvisningen er på Drammen kino søndag 23. mars kl. 17.00
Dag Johan Haugerud er en norsk filmregissør og forfatter. Han mottok Nordisk råds filmpris i både 2020 og 2024 og skriver selv manuset til alle sine filmer.
Drømmer vant nylig Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin, og er et generasjonsportrett med Anne Marit Jacobsen, Ane Dahl Torp og Ella Øverbye i hovedrollene.
KJØP BILLETTER:
Arrangementet er et samarbeid mellom Drammen kino og Drammen litteraturfestival.
NB! Arrangementet foregår på Drammen kino, Bragernes Torg og ikke på Union Brygge.

23.03 kl. 18.00 Drammen kulturhus: Boktyvene
Boktyvene er et lokalt band som har skrevet musikk og tekster i årevis. De har sporadiske konserter/forestillinger som et trofast publikum vet å få med seg. Tidligere konserter har vært: «Om mus og menn», «No Pasaran», «Janteloven» og «Svøm»; alle basert på kjente romaner.
Konseptet for årets konsert er også det samme : «Vi stjeler gode historier og lager sanger av dem».
En skikkelig klassiker og et anerkjent mesterverk av Cormac McCarthy: «Alle de vakre hestene» har gitt inspirasjonen til årets konsert.
All tekst og musikk er skrevet av Boktyvene.
Boktyvene består av:
Jørn Grønborg – vokal, gitar
Hans Petter Røsæg – vokal, slagverk, tangenter
Grethe Pedersen – vokal, gitar, banjolele, concertina, tinnfløyte
Ane Wam Grønborg – vokal, tangenter
Torgeir Haugen Tysse – vokal, elgitar
Hans Kristian Teien – vokal, kontrabass
Dørene åpnes kl 18.00 / Konsertstart kl. 19.00
Arrangementet er en del av Drammen Litteraturfestival

Se hele programmet på www.drammenlitteraturfestival.no
Eller Facebook: https://www.facebook.com/drammenlitteraturfestival/events
Festivalen et samarbeid mellom Drammensbiblioteket og kulturbyrået Romfarer United.
Festivalen kan arrangeres takket være støtte fra Buskerud fylkeskommune, Drammen kommune, Kulturrådet og Forfattersentrum.
Vel møtt!