Skip to main content

Kunst til folket! Union Brygge har en rekke skulpturer plassert rundt omkring i gatebildet og langs elvebredden. I tillegg har vi også flere gallerier på området. Hvor mange av dem har du sett nærmere på? Kunst forskjønner byen og er til glede for mange, ta på deg et par gode sko og gå kunstløypa!

LNG-kula ved elvepromenaden

En helårs-fontene gitt av Ticon i jubileumsgave, laget av Carl Nesjar. Arbeidet er basert på en LNG-tank som var et av Ticons vanskeligste prosjekter på 1960-1970 tallet. 

Per Sivle

Statuen av Per Sivle, på hjørnet av biblioteket – gitt som gave til Drammen by i 2009 og avduket i 2010. Dikteren, journalisten og forfatteren Per Sivle bodde mer enn halve livet sitt i Drammen og var blant annet redaktør av avisene Drammen Adresse og Buskerud Amstidende. Han skrev flere dikt som var viktige i den nasjonale selvstadighetskampen. Kunstner: Merethe Sejerstedt Bødtker.

Jacques in the pond

Skulptur i vannspeilet på Bryggetorget, laget av Marcus Mars.

Jacques in the pond av Marcus Mars Foto: Knut Bry

Ypsilon bru

Ypsilon åpnet i 2008 og endelig ble det en rask forbindelse mellom Union Brygge, Drammens Teater og Bragernes.Broen har sitt landingspunkt på Bryggetorget – møteplassen på Union Brygge. Navnet Ypsilon har den fått grunnet sin spesielle form, fra lufta ser den ut som en Y. Ypsilon har vunnet flere priser og er tegnet av Arne Eggen.

Ypsilon bru Foto: Petter Ulleland

Elveharpen ved Ypsilon

Elveharpene av Po Shu Wang og Louise Bertelsen. To stålkuler med høytalere som omdanner elvas vibrasjoner til lyd. Ved å stoppe opp og legge hodet inn mot kulens åpning kan du lytte til en helt særegen form for musikk.

Elveharpene, Louise Bertelsen og Po Shu Wang

Buskerud kunstsenter

Buskerud Kunstsenter er visningssted for samtidskunst i Drammen. Kunstsenterets virksomhet spenner over et vidt spekter av formidlingstiltak: Galleridrift, kunstbutikk, vandreutstillinger, konsulenttjenester ved offentlig utsmykking og informasjonstjenester.

Homo Ludens ved Union Scene

Skulpturen ved Union Scene i Drammen forestiller en Lego-figur som hogger seg selv ut av en steinblokk med hammer og meisel, og er laget av Hans Martin Øien. Lego-figuren er et bilde på det skapende menneske og viser til hvordan mennesket danner kulturen og hvordan kulturen er med på å forme oss som mennesker.

Veiviseren og Drømmefangeren i Unionparken

To skulpturer laget av Marcus Mars står plassert i parken som ligger midt i mot Portalen. Skulpturene står vendt mot hverandre og symboliserer at vi ikke må glemme barnet og drømmene i oss. Marcus Mars har smie rett rundt hjørnet for parken, så her kan du også se hvor skulpturene ble laget.

Gutten i Dammen i Unionparken

Gutten i Dammen av Telmo & Miel, en nederlandsk grafittiduo, er plassert på Trafostasjonen til Glitre på Union og er verdt en nærmere kikk. Her vil du finne veggmalerier rundt hele bygningen, i tillegg til det store og mest kjente som er ut mot Unionparken.

Sanger-Hans i Amfiet

Statue av Sanger-Hans (Hans Aleksander Hansen) som sitter i trappa ved Amfiet på Brodahlsbygget. Sanger-Hans var en løsgjenger og dikter kjent fra bybildet fra midten av 1900-tallet. Han er kjent for å gi et ansikt til dem som var nederst å rangstigen og ga ut flere diktsamlinger og viser. Skulpturen er laget av Merete Sejersted Bødtker.

Galleri Athene

Galleri Athene kan skilte med 100 lokale, nasjonale & internasjonale kunstnere i fast utvalg og vi har 11 separatutstillinger i året. I galleriet finner du alt fra fin keramikk til store malerier og eget rammeverksted der du får god hjelp til valg av innramming.