Skip to main content

Liker du poesi og litteratur? Da bør du ta turen innom Drammensbiblioteket torsdag 23.3 kl 19.00 for å få med deg årets utdeling av Triztán Vindtorn Poesipris. I år er det tiårs jubileum og dette blir markert med en festforestilling på biblioteket. Triztán Vindtorn Poesipris ble etablert i 2013 og deles ut årlig av Drammensbiblioteket i samarbeid med Aschehoug, Den norske Forfatterforening og Viken fylkeskommune. Prisen er på 100.000 kroner og har tidligere blitt delt ut til blant annet Pedro Carmona Alvarez (2022), Cecilie Løveid (2020), Erling Kittelsen (2017), Gro Dahle (2015) og Stein Mehren (2014).

I Triztán Vindtorns ånd gis prisen til en nålevende norsk forfatter som har stor betydning for norsk poesi. Det må ikke være poesi i tradisjonell bokform, så her åpnes det for spennende muligheter. Formålet med prisen er å øke interessen for poesi, og å bidra til at Drammen markerer seg som en kulturby i nasjonal sammenheng.

Hvem er egentlig Triztán Vindtorn, lurer du kanskje på? Triztán Gyldenløwe Vindtorn ble født i Drammen i 1942 og het tidligere Kjell Erik Larsen. Han byttet navn til Triztán Vindtorn i 1999 og navnet Triztán var hentet fra hans favorittbar på Ibiza hvor han bodde i perioder av livet. Han var en surrealistisk lyriker og artist, viden kjent for sine diktopplesninger i inn- og utland og fargerike fremtoning. Diktene hans ble til og med gitt ut på plate i Tyskland. Triztán var ikke så opptatt av språklige regler og mange av diktene kan oppleves som absurde og nesten meningsløse med ville ordspill, besjeling av gjenstander og personifisering av abstrakte begreper. Han ga ut nærmere 30 diktsamlinger siden debuten i 1970 og fram til sin død i 2009. (kilde: https://www.drammen.kommune.no/tjenester/kunst-kultur/triztan-vindtorn/)

Årets jury for poesiprisen har bestått av Mette Karlsvik (juryleder), Birgit Hatlehol, Henning Bergsvåg, Hans Kristian Rustad og Carina Beddari.

Nytt av året er at juryen denne gangen nominerer tre poeter og deretter velger et eget elektorat ut en vinner blant disse tre.

Årets nominerte er:

Torild Wardenær, Gunnar Wærness og Øyvind Rimbereid.

De tre nominerte har besøkt Drammensbiblioteket i løpet av februar til samtale om sine forfatterskap.

På det foreløpige programmet står noen spennende kunstneriske innslag, blant annet i regi av Interkultur!
Konferansier er Siri Narverud Moen, Pernille Høegh står for intervju med prisvinneren  og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre står for overrekkelse av prisen.

Torsdag 23.3 kl 19.00 på Drammensbiblioteket.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. 

Kom, kom!

Hør Triztán Vindtorn lese dikt:

https://www.youtube.com/watch?v=-S3ZnAClwd8

Les mer om arrangementet her:

https://www.drammen.kommune.no/tjenester/kunst-kultur/triztan-vindtorn/