Skip to main content

Arrangementer

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Lørdagsuniversitetet Drammen: Pioneren og drammenseren Christen Smith

23. september, 2023 @ 13:00

Drammenseren Christen Smith var lege naturforsker og Norges første professor i økonomi. Populærvitenskapelig foredrag med professor i historie, Merethe Roos.

Smith reiste rundt i Norge tidlig på 1800-tallet og gjorde en rekke spennende botaniske undersøkelser, som senere skulle få stor verdi. Han var også en av de første bestigere av Gaustadtoppen i 1810.

I 1814 ble han utnevnt til professor i statsøkonomi og botanikk ved Universitetet i Christiania, selv om han ikke selv hadde utdannelse innenfor faget økonomi.

Smith holdt seg ikke bare i Norge, men dro også på botaniske ekspedisjoner til Kanariøyene.

I 1816 ble han utpekt av Royal Society i London til å bli med på en vitenskapelig ekspedisjon til Kongo, for å studere utløpet av Kongoelven. Ekspedisjonen ble en tragedie, og Smith og nærmere halvparten av mannskapet døde av tropefeber.

I dette foredraget får vi bli med på Smiths spennende reiser, fra Drammen, via vitenskapelige studier i Norge og København og til Kanariøyene og Kongo.

Merethe Roos er professor i historie ved USN, og er spesialist på nyere norsk og nordisk historie, med særlig vekt på perioden mellom 1750 og 1945.

Hun er særlig interessert i skole- og utdanningshistorie, men har også jobbet med medisin- og teologihistoriske temaer.

Hun disputerte på en avhandling om forholdet mellom kirke, offentlighet og politikk i Danmark på slutten av 1700-tallet.

Detaljer

Dato:
23. september, 2023
Tid
13:00
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/1247404672459857

Sted

Drammensbiblioteket
Grønland 58
Drammen, 3045 NO
+ Google-kart

Med forbehold om endringer. Besøk alltid arrangørens nettside for oppdatert informasjon  om arrangementene.