Skip to main content

Arrangementer

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

«Nyanser av svart» – historien om norsk black metal ved Harald Fossberg// Drammen kulturhus

8. april @ 18:00

Gratis

Harald Fossbergs «Nyanser av svart» er den definitive boken om norsk svartmetall, fortalt av de sentrale artistene selv. Nylig kom den i revidert utgave med mer tekst, flere bilder og nytt omslag – og 8. april inviterer vi til foredrag med forfatteren selv om den norske svartmetallens historie. Før og etter foredraget spiller Fossberg musikk med forløperne/pionerene innen sjangeren.

GRATIS INNGANG

For de fleste her til lands er black metal – eller svartmetall som den også kalles, kanskje mest kjent som et merkelig undergrunnsfenomen. Men kommer du utenfor landets grenser, har sjangeren et stort og begeistret publikum. Norsk black metal har blitt en verdenskjent eksportvare som fortsetter å fascinere og inspirere musikkfans og artister over hele kloden. Norske band og artister spiller for utsolgte hus fra Bangkok til Berlin og Bogota, og topper kåringer i musikktidsskrifter verden over.

I «Nyanser av svart» får vi vite om starten på sjangeren, hvordan norske ungdommer ble kjent med og holdt kontakten gjennom den internasjonale undergrunnen gjennom brevskriving, hjemmesnekrede blekker – fanziner – og egenproduserte demokassetter som ble sendt fra kjellerstuer i norske bygder til Colombia, Brasil, USA, Tyskland, Hellas, Tyrkia, Malaysia, Australia … Vi får elleville historier om turneer fra helvete gjennom Europa, Mexico med mer, samt en oversikt over de viktigste bandene og utgivelsene, samt røttene til sjangeren som er blitt en nasjonalskatt.

«Nyanser av svart» er skrevet av Harald Fossberg, tidligere journalist og musikkanmelder i Aftenposten. Gjennom flere tiår har han fulgt scenen fra dens tidlige dager som del av undergrunns-scenen til i dag, når den er blitt en anerkjent og respektert del av den internasjonale metal-scenen, med en dedikert følgerskare over hele verden. Dermed har han hatt unik tilgang til det norske black metalmiljøet. Dette gjenspeiles i «Nyanser av svart», der artistene selv kommer til orde og forteller sin egen – og sjangerens – historie. Tidlig på 90-tallet var Fossberg vokalist i Turboneger, som også delte øvingslokale med legendariske Mayhem på denne tiden.

Fotograf Paal Audestad har tatt rockefotografier siden han var 16, og er prisbelønnet for sine bilder. Han har tatt bildene til «Nyanser av svart», og viser artistene i kjente og ukjente omgivelser – gjennom bildene kommer du et skritt nærmere dem.

SAGT OM «NYANSER AV SVART»

«… en fascinerende fortelling om tilblivelsen av et undergrunnsmiljø som måtte møte både katastrofer og alvorlig kritikk i sine første år.» (Dagsavisen)

«… en ypperlig introduksjon til røttene til sjangeren, fra Black Sabbath til Motorhead til Venom til Bathory til Mayhem, og en strålende innsikt i en kultur langt utenfor normen.» (Dagens Næringsliv) 

Dørene åpnes kl. 18.00 / Foredrag kl. 19.30

Detaljer

Dato:
8. april
Tid
18:00
Kostnad:
Gratis
Hjemmeside:
https://www.drammenkulturhus.no

Sted

Drammen Kulturhus
Grønland 57
Drammen, 3045 Norge
+ Google-kart
Vis Sted nettside

Arrangør

Drammen Kulturhus
Epost
hei@drammenkulturhus.no
Vis Arrangør nettside

Med forbehold om endringer. Besøk alltid arrangørens nettside for oppdatert informasjon  om arrangementene.