Skip to main content

Du har kanskje lagt merke til at lokalene til Glasshytta har stått tomme og vinduene har vært dekket til. Mye har foregått på baksiden og nå er det snart klart for åpning av Drammens nye kulturhus.

Drammen Kulturhus skal være et lavterskeltilbud for alle samfunns-og kulturinteresserte i Drammen, og spesielt unge voksne som i liten grad benytter seg av etablerte arenaer. Det skal være et samlingspunkt som bringer folk sammen, hvor man kan dele felles opplevelser og skape engasjement. Kulturhuset har et høyt fokus på å være inkluderende, og de har et mål om å tilby opplevelser og aktiviteter med fri entre.

Fullt hus på før-åpning av Drammen Kulturhus!

Drammen har manglet en mellomstor scene

I Drammen har det vært en mangel på scener og møteplasser for mellomstore arrangementer. Dette ønsker Solveig Røine, Frode Bjørnstad, Rune Valle Tangen og Marit Stokkenes å gjøre noe med.  Kulturhusets fire eiere er driftige folk, og vi kan enkelt kalle de ildsjeler. Solveig kjenner vi best fra Jovialen og Hos Solveig, mens Frode, Rune og Marit driver Romfarer United som blant annet har vært arrangører av Drammen Jazzfestival, Drammen Litteraturfestival og Plenen. De har med andre ord alle lang fartstid i bransjen og sitter på mye kompetanse.

Alle fire har fulltidsjobber ved siden av prosjektet med Kulturhuset, og vi har tatt en prat med medeier Marit Stokkenes.

– Hva er det som driver dere til å satse på et kulturhus?

Et slikt sted har vi, og mange andre, savnet i Drammen i lang tid. Det at så mange allerede har vist støtte til prosjektet, ønsker å bruke Kulturhuset, og har bidratt med hjelp og råd underveis viser hvor etterlengtet dette er, og gir jo ekstra motivasjon. Ikke minst jobber vi fire veldig godt sammen, og synes det er gøy å skape noe selv, sier Marit Stokkenes.

Ideen om et kulturhus har vært i tankene i flere år, men det har vært viktig for eierne å finne det riktige lokalet med den riktige beliggenheten. Da lokalet i Brodahls Gummivarefabrikk ble ledig, var dette en perfekt match for Kulturhuset.

– Hvorfor akkurat Gummivarefabrikken på Union Brygge?

– Lokalet har sjarm og historie i veggene, og samtidig er det sentralt, og nært andre kulturaktører og serveringssteder. Union Brygge er jo kulturnabolaget i byen!

Marit Stokkenes brenner for at Drammen skal få et rikere kulturtilbud.

Kulturhusets tilbud blir variert og mangfoldig, med tilskudd fra det lokale og det internasjonale. De ønsker å tørre å satse på det litt smale og spesielle som du ikke finner alle andre steder, men også debatter, foredrag og kunnskapsformidling. Her blir det noe for enhver smak! Det er også et ønske om at huset skal være en naturlig arena for samfunnsdebatter og et sted man kan bli oppdatert, inspirert og få ny kunnskap og ideer om lokale, nasjonale og internasjonale temaer.

Åpningstider for Kulturhuset blir fra onsdag til søndag. Eierne er klare på at dette ikke skal bli en ren bar, men en møteplass hvor det alltid skal skje noe under åpningstidene.

Kulturhuset har vært gode nyheter for kulturnæringen, og de har hatt stor pågang fra lokalt kulturliv. Drammensområdet har hatt svært få søknader om kulturarrangementer i forhold til innbyggertall, men dette håper eierne å endre på. Drammen har manglet en klubbscene og mellomstor scene. Det har vært kostbart å leie seg inn for små aktører, og dette skal være et rimeligere alternativ for lokale aktører som ønsker å skape noe.

Ikke et mål om å tjene penger

Kulturhuset vil være den første privateide arenaen i Drammen, men dette vil ikke si at eierne har et mål om å bli rik på prosjektet. I oppstartsfasen vil stedet drives på dugnad, men de har et mål om å skal skape noen nye arbeidsplasser innen kreativ næring i kommunen. Overskuddet skal gå tilbake til Kulturhuset for å øke aktivitet og fremtidig drift.

De har mottatt tilskudd til etablering og innhold fra blant annet Fritt Ord, Bergesensstiftelsen og Drammen kommune. I tillegg har de et svært godt samarbeid med utleier Union Eiendom som har tilrettelagt lokalene. De samarbeider også med Drammens Tidene og Kulturytring.

Drammen Kulturhus kan huse 100-250 mennesker, og det er muligheter for å ta i bruk både amfiet, trappa og tennistaket til arrangementer på sikt. Utenom åpningstider kan lokalene leies ut til møter og seminarer, hvor de også kan tilby avtale med lokale cateringselskaper.

Kulturhuset ventes å åpnes i 2. kvartal i 2023, og forhåpentligvis i løpet av mai!

Mange brenner for kulturnæringen i Drammen

Arrangementet ble avsluttet med en paneldebatt med Espen Sandli (DT), Trond Åsheim (Union Eiendomsutvikling), Amund Ringdal (dpend/Strømsø United) og Frode Bjørndal (Romfarer United) I tillegg fikk vi presentert Attraktive Drammen, et samarbeidsprosjekt mellom Byen Vår Drammen, Drammen Næringsforening og Drammen Kommune som har som mål å øke antall besøkende og få dem til å bruke flere av de eksisterende tilbudene i byen.

Fra venstre; delvis skjult Frode Bjørndal, Amund Ringdal, Trond Åsheim og Espen Sandli.