Skip to main content

Drammen Litteraturfestival går av stabelen 20.-26. mars og de aller fleste arrangementene finner sted på Union Brygge! Festivalen er et samarbeid mellom Romfarer United og Drammensbiblioteket og ble arrangert for første gang i fjor. Det ble en braksuksess med livlig barprat, gode forfattersamtaler, nydelige konserter og fulle hus!

 

Poesiens pris: Tor Ulven og Triztan Vindtorn

Mandag 20. mars kl 18.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Den ene var en fargerik og bereist performancekunstner. Den andre levde tilbaketrukket, skydde offentligheten og ga bare ett intervju. Som personer var Triztan Vindtorn og Tor Ulven ulike. Men de hadde felles røtter i surrealismen og er begge regnet blant Norges største poeter i nyere tid. Litteraturviter Anemari Neple ser nærmere på forbindelseslinjene mellom Ulven og Vindtorn og reflekterer over spennvidden som preger deres poesi. Av og med Anemari Neple.

 

Konsert: Winnæss, Antonsen og Kjekstad

Mandag 20. mars kl 19.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Jørn Winnæss – saxofon – Drammenser og profesjonell musiker hele livet. Har jobbet innen klassisk musikk – men samtidig som jazzmusiker, noe som har vært hovedinteressen i alle år. Var orkesterleder i Vindtorn’s «Fatah Morgana Quartet» i nærmere 20 år – som det ble to CD-innspillinger med.
Ivar Antonsen har komponert for kammerensemble, kor, storband og mindre jazzensembler. Han har spilt med og/eller utgitt plater med nordiske, europeiske og amerikanske jazz-personligheter. Blant disse kan nevnes Ben Webster, Jimmy Heath, Slide Hampton, Art Farmer, Charles Tolliver, Bob Magnusson, Andy LaVerne, Karin Krog, Sheila Jordan, Thorgeir Stubø, Bjørn Alterhaug, Jon Christensen, Espen Rud, Alex Riel, Palle Danielsson, Knut Riisnæs, John Surman og Arild Andersen.
Frode Kjekstad er en av Norges mest aktive jazzgitarister og har gitt ut CDer med internasjonale storheter som Dr.Lonnie Smith, Eric Alexander, Mike LeDonne, Joe Farnsworth, Byron Landham, Alberto Marsico og andre. Han har spilt med sine prosjekter på legendariske scener som Ronnie Scott´s i London og Smoke i New York.

 

Drammen poesiklubb: Brynjulf Jung Tjønn + åpen mikrofon

Mandag 20. mars kl.20.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Brynjulf Jung Tjønn / Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke – men tidvis også morosame – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Korleis er det for eit adoptivbarn å kome til Norge som ei reserveløysing, eit gjenbruksbarn som blir odelsgut? Det hadde vore enklare om han var kvit, norsk mann. Då ville ikkje born ropt ching-chong-kinamann etter han. Eller folk lurt på kor han eigentleg kjem frå.
Kvit, norsk mann byggjar på forfattaren sine eigne erfaringar, men rettar seg til eit heilt land av lesande og nysgjerrige menneske. Tekstane trekkjer også forbindelsar til andre, liknande forteljingar – og set vår samtid og kultur under lupen.
Gjennom livet har forfattaren blitt minna på at han ikkje er norsk nok. Er han det no? Når blir han det? Og korleis ser framtida ut for hans eigne barn? Kven blir forfattaren og barna hans når den norske garden dei har arva må seljast?
Kvit, norsk mann er ei bok som bør lesast og brukast av alle.
Åpen mikrofon.

Forfattersamtale: Marie Aubert

Tirsdag 21. mars kl.18.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Marie Aubert debuterte i 2016 med novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem», som fikk begeistret mottagelse og mange lesere. Romanen “Voksne mennesker“ ble nominert til Bokhandlerprisen og vant Ungdommens kritikerpris 2020.
«Jeg er egentlig ikke sånn» er Marie Auberts tredje bok. Den har mottatt strålende kritikker, og vi gleder oss til å få henne «hjem» til Drammensbiblioteket. Hun vil samtale med vår litteraturformidler Pernille Høegh.

 

Forfattersamtale: Jonny Halberg

Tirsdag 21. mars kl.19.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Jonny Halberg, født 1962 på Jørstadmoen, bosatt i Moss, debuterte med novellesamlingen Overgang til tertiær i 1989. Halberg fikk sitt gjennombrudd med romanen Flommen (2000), som han mottok en rekke priser for.
I år ga han ut romanen “Johannes åpenbaring” sin første roman på syv år og den har fått strålende mottakelse.
Jonny Halberg er kritiker i Morgenbladet. Han er dessuten en av initiativtakerne til og organisatorene bak Møllebyen Litteraturfestival i Moss, en festival med internasjonal deltakelse.

 

Foredrag: Tove Ditlevsens forfatterskap

Onsdag 22. mars kl.13.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Vi markerer Nordens dag 23.03 med et foredrag om en av Nordens største forfatteren, danske Tove Ditlevsen! I sin samtid ble hun beskyldt for å skrive folkelig og enkelt, som en hån, som mangel på anerkjennelse i de høyere litterære kretsene. I dag står hun som en av de viktigste litterære stemmer i dansk litteratur- og kulturhistorie. Kanskje var hun “folkelig”, kanskje var hun ekte, en ekthet samtiden hennes ikke var klar for?
Hun stilte spørsmål til konformiteter, til samfunnets normer og stramme rammer. Hun skrev åpen om både misbruk, utroskap, forelskelse, fortapelse og lidelse: hun skrev åpent om livet. Pernille Høegh er litteraturviter og jobber som formidler i Drammensbiblioteket. I dette foredraget tar hun oss med inn i Tove Ditlevsens forfatterskap, liv og leven.

 

Barprat: Jack Kerouac – Samtale med Tom Stalsberg og Kristian Klausen

Onsdag 22. mars kl.19.00 på Rekord Bar. Gratis inngang.
Velkommen til litterær barprat på Rekord bar!
Du har muligens lest On the road? Du har i hvert fall hørt om boka som på norsk heter “På kjøret”.
Du var muligens til stede på barpraten i fjor, eller skulle ønske du var det? Vi følger opp i år med et dypdykk i Jack Kerouac sitt liv og forfatterskap. Tom Stalsberg er journalist og poet, Kristian Klausen er forfatter.

 

Utdeling av Triztan Vindtorn poesipris 2023

Torsdag 23. mars kl.19.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
23.mars kl. 19.00 inviterer Drammensbiblioteket i samarbeide med Viken Fylkeskommune, Den norske Forfatterforening og Aschehoug Forlag til en storstilt festforestilling i anledning utdeling av Triztan Vindtorn Poesipris 2023
Årets vinner /
Aslak Sira Myhre /
Bendik Vada /
Soir Latina /
++ /
Konferansier: Siri Narverud Moen

 

Nina Lykke møter Pernille Høegh til samtale.

Fredag 24. mars kl.18.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris.
I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. For Full spredning. En legeroman mottok Lykke Brageprisen 2019, rettighetene for denne er så langt solgt til 18 land. Vi er ikke her for å ha det morsomt er Lykkes femte bok.

 

Strikk og dikt: Ole-Petter Vaaten leser fra egen diktsamling.

Fredag 24. mars kl.18.00 på Hos Solveig. Gratis inngang.
Ole-Petter Vaatens siste diktsamling «Jeg håper det går bra med meg» forteller en historie om savn. Å savne livet slik det var før. Savne at noen trenger deg. Savne dem som er borte. Savne kjærligheten. Samtidig handler Vaatens dikt om å venne seg til å savne. Som for eksempel den fliken av himmelen som fantes over huset der du vokste opp. Noen av diktene peker også fremover mot en gryende uro over hva som venter litt lenger frem i tid, som alderdom og død.
Enkelte av diktene beskriver en generell uro over en verden i stadig raskere endring, med uforutsette hendelser som pandemier, krig og terror – og i forlengelsen av dette en bekymring ikke bare for hvordan det skal gå med fortelleren selv, men også med familien hans.
Men som tittelen så håpefullt sier: Jeg håper det går bra med meg.
Ole-Petter Vaaten leser fra egen diktsamling.
Ta med ditt håndarbeid og/eller en god venn eller ti. Vi lover lun stemning, høy strikkeføring samt mulighet til å kjøpe seg litt mat og drikke.

 

For barna: Reisen av Veronica Salinas

Lørdag 25. mars kl.12.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Det kan hende at du må reise. Og at det blåser så mye at du glemmer hvem du er og hvor du kommer fra.» I denne boka møter vi en and som blir blåst avgårde i en kraftig storm og som lander på et fremmed sted. Her må anda lære seg et nytt språk og nye væremåter, og ikke minst få nye venner. Reisen er en dyrefabel som på en vakker måte tematiserer det mange barn opplever når de blir nødt til å flytte til et nytt sted, enten det f.eks. er fordi foreldrene kjøper ny bolig eller de må flykte fra hjemlandet.
Veronica Salinas (f. 1977) er skuespiller og forfatter. Hun er født i Argentina og har spansk og indiansk bakgrunn. I Argentina tok hun skuespillerutdanning på teaterhøyskolen Escuela de Arte de Dramático de Buenos Aires og en bachelorgrad i portugisisk språk ved universitetet i Buenos Aires.

 

Konsert: Moddi

Lørdag 25. mars kl.19.00 på Hos Solveig.
Visesanger. Bustehode. Pilegrim. Miljøforkjemper. Når Pål Moddi Knutsen går på scenen, vet du aldri helt hvilken versjon av senjaværingen du får. Uansett vet du at du kan forvente både storslagen musikk, smittende engasjement og en glødende tilstedeværelse.
Moddi – en artist som som like gjerne opptrer med symfoniorkestre som alene med kassegitaren. Våren 2022 ga Moddi ut albumet Bråtebrann, hans første utgivelse på norsk siden spellemannvinnende Kæm va du? fra 2013. På Bråtebrann har Moddi vendt hjem til Senja, et sted som har forandret seg fullstendig fra universet han selv har pleid å synge om. Bråtebrann handler om å bli voksen i en tid hvor alt endrer seg like raskt som en selv.
Moddi selv begynner også å bli voksen. Forrige sommer gikk han som pilegrim fra Oslo til Trondheim, en 643 kilometers vandring alene med gitaren. Underveis skrev han sanger inspirert av landskapet, menneskene, stillheten og sporene etter kristendommens tusenårige historie i landet vårt. Resultatet ble urfremført under to utsolgte konserter i Nidarosdomen.
Med én fot i den store verden og den andre hjemme på Senja befinner Moddi seg alltid i spenn mellom det hjemmekjære og det søkende, det intime og det spektakulære, det sjarmerende og det ubehagelige. De siste årene har dette manifestert seg i samarbeider med alt fra Kringkastingsorkesteret til det lokale smelteverket, fra Fretex til palestinske barnekor – med en letthet og selvfølgelighet som vitner om en av de mest allsidige artistene vi har i Norge i dag.

Billetter til denne konserten finner du på: https://tikkio.com/tickets/37266-moddi-hos-solveig

Vladimir Vysotskij – Dikteren er alltid større en diktatoren

Søndag 26. mars kl.14.00 på Portåsen (Portåsen – Wildenveys Rike) Inngang: 200,-
Velkommen til ettermiddagskonsert med Jørn Simen Øverli, gjendiktning, gitar og vokal, Siril Malmedal Hauge, vokal, mandolin og tverrfløyte, og Zakarias Øverli, saksofon og vokal 🎶
Sangpoeten Vladimir Vysotskij (1938 – 1980) synges i dag like mye i både Ukraina og i Russland. Han hadde i sin tid en avgjørende rolle i å gjøre ende på Sovjetsstatens røde fascisme, med sangens og musikkens kraft. Sovjets leder 1964-82, Bresjnev, sa om ham i 1979: «Det denne mannen har mellom hendene er ikke en gitar, men en bombe og dersom vi ikke får stoppet sangene hans så er det vårt system som ligger på søppledynga om 10 år.» Bresjnev fikk rett fordi Dikteren alltid er større enn Diktatoren.
I dag er Vysotskij kanonisert, gjendikta på 263 språk og en av klassikerne i Russland på linje med Pusjkin og Sjostakovitsj. Putin siterer nå Vysotskij for å gi tyngde til talene sine, noe som selvfølgelig er en hån mot innholdet i sangene. Men Putin er rå til å omdefinere ordenes betydning i mange sammenhenger, og som Bresjnev skjønner han kunstens overskridende virkning og vet det er viktig å ha Vysotskij med på laget.

 

Thor Gotaas: Norske hoppbakker

Søndag 26. mars kl.14.00 på Drammensbiblioteket. Gratis inngang.
Thor Gotaas har utgitt 45 kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Hans siste bok handler om norske hoppbakker, og Drammen og Buskerud er godt representert i boka.
Hoppsporten har sin opprinnelse i Norge, og det var her de første ordentlige bakkene ble bygd i andre halvdel av 1800-tallet. I løpet av noen tiår fantes det hoppbakker i nesten alle norske bygder og byer, og lenge hoppet nesten alle norske gutter på ski. Bakkene ble lokale møtesteder for lek, trening og dugnad og en arena for folkefester der hoppet ble pyntet med flagg og «Ja, vi elsker» ble sunget før skirennet begynte. Norske hoppbakker beskriver bakkenes rike kulturhistorie. Boka inneholder et unikt bildemateriale, beveger seg kronologisk i tid og dekker hele landet fra nord til sør, fra øst til vest.