Skip to main content

Jeg er en nysgjerrig sjel som er glad i musikk og kulturelle opplevelser, så da Musikkontoret ØKS annonserte for noe de kalte “Lytteklubb #2 på Laboratoriet” fant jeg ut at jeg måtte ta turen. Hva kunne nå dette være?

Det er Musikkkontoret ØKS og produksjonsstudioet The Norwegian Sound som står bak lytteklubben i Drammen, og den gikk av stabelen den 4. april.

Du lurer kanskje på hva en lytteklubb er? Det er en sosial møteplass hvor musikere, artister, band og låtskrivere fra alle sjangre kan presentere ny musikk og teste den ut for et lyttende publikum. Etter lytting er det lagt opp til mingling og skravling slik at musikerne både kan gi og få tilbakemelding av hverandre og knytte nye kontakter i bransjen. Det eneste man må gjøre for å delta er å sende inn en lydfil som blir spilt av under arrangementet, så det stiller ingen krav til verken instrumenter eller liveopptreden med fullt band.

I anledning arrangementet har ØKS åpnet noe de kaller Laboratoriet i lokalene til tidligere vinbaren In Vino Veritas, og det er her jeg tar turen innom for å bli bedre kjent med både lytteklubben og Laboratoriet. Bak baren finner jeg Marit Stokkenes – en av de to som driver ØKS. Hun er travelt opptatt med å få baren opp og gå til kveldens arrangement, og sender meg videre til Gunnar Grinaker, primus motor bak Laboratoriet. Vi rekker en kjapp prat før lytteklubben starter og jeg går rett på sak.

Hva gjør egentlig ØKS? Og hva er Laboratoriet?

Gunnar forteller at ØKS er en støttespiller for alle som driver med musikk, uavhengig av om du er låtskriver, arrangør, tekniker eller musiker. ØKS arrangerer også jevnlig aktuelle kurs for musikkbransjen, og setter i gang prosjekter og koordinerer møteplasser som feks lytteklubben.

ØKS har kontorer i etasjen rett over lokalet vi sitter i, og da dette ble stående tomt en stund ble ØKS og Union Eiendom enige om å skape noe mer enn bare en bar. Laboratoriet skal være et lavterskel-lokale med åpen dør for ulike typer prosjekter innen kulturbransjen. Her kan det være alt fra galleri, atelier, workshop, kurs, møter og ikke minst ting som dette; en uformell møteplass for musikere i etableringsfasen. Med Laboratoriet ønsker de å samarbeide med andre kulturaktører på Union Brygge, blant annet Interkultur, Musikkrådet, Buskerud Kunstsenter og G60 for å skape et kulturelt knutepunkt for alle typer kunstnere og kulturaktører.

Ragna Hovig til høyre, med søster og støttespiller Sigrid.

Ragna Hovig til høyre, med søster og støttespiller Sigrid.

På vei videre inn i lokalet kommer jeg i prat med Ragna som viser seg å være en av kveldens deltakere, hun har også med seg søsteren Sigrid som skal heie. Ragna forteller at hun har spilt i flere band opp gjennom årene, blant annet som trommis, gitarist, vokalist, og har jobbet som trommelærer. Etter å ha vært låtskriver for bandet ble ønsket om å kunne lage egen musikk til slutt så stort at hun brukte av sparepengene til å få produsert en låt hos The Norwegian Sound, og det er råmiksen av denne som vi snart skal få høre. Ragna forteller at låta ble til under koronaen og handler om å vente, være et sted man ikke helt vil være og måtte ta tak for å komme seg videre. Det er nå eller aldri for Ragna, for i juni venter hun barn og tiden framover vil mest sannsynlig fylles opp med bleieskift og vuggesanger. Lykke til Ragna!

Opplevelsen ble veldig annerledes enn å være på konsert eller på klubb med dj, ettersom alle satt stille og lyttet under låtene. Fra Olas episke metal, via Elises poplåt til Mahas RnB var det en uforutsigbar og spennende reise gjennom ulike sjangre og stiler, og det var tydelig at Laboratoriet tiltrakk seg et bredt spekter av talenter.

Lyttelista

Kveldens lytt var en god miks av sjangre og låter og bød på alt fra støybasert elektronika til hiphop, pop og metal:

  1. Ola Sørensen med tittellåta på metalalbum som kommer senere i år. Han kan også friste med ny metalfestival i september med mange lokale band!
  2. Fredrik Eldøy med hiphop/pop- låta “Fryser til is”
  3. Tor Martin Trollstø presenterte den støybaserte elektronika-låta “Nå begynner vi å dø”. En miks av flere lydspor lagt oppå hverandre.
  4. Elise Olsen med poplåta “Before you came”. Dette blir første singel ut fra albumet hennes som kommer i slutten av oktober.
  5. Ragna Hovig med råmiksen av poplåta “Blir det bedre?”. Låta handler om å vente og håpe på at det blir bedre.
  6. Sebastian Bruknapp Sjem/Flammekaster presenter raplåta “Johnny Depp”. Første singel etter det første albumet basert på den noe cocky karakteren “Hot boy”.
  7. Madelene Stensrud med poplåta “You should know”. Musikken er inspirert av årene hun har bodd på Costa Rica.
  8. Maha Shams med pop/RnB låta “Palm Tree”. Låta ble laget under et opphold i Thailand.

Det var ikke bare musikken som gjorde kvelden minneverdig; atmosfæren og fellesskapet var like verdifullt. Å se musikere støtte hverandre, utveksle ideer og knytte nye bånd var en påminnelse om kraften i kreativt samarbeid. Det er tydelig at dette initiativet kan være en nyttig plattform for både etablerte og ferske musikere for å vise seg fram for bransjen og andre interesserte. Jeg ser frem til å se hva Laboratoriet byr på framover, og oppfordrer alle kulturinteresserte til å følge med på hva som skjer her!