Skip to main content

Savner du sol og sommer og er lut lei av vinter, kulde og snømåking? Da er det bare å mure seg inne med plantejord, potter og frø, for nå starter såtiden! Kanskje har du lyst til å spe på matbudsjettet med litt egendyrkede og svært kortreiste grønnsaker eller urter? Her kommer noen gode tips om du kjenner det klø litt i de grønne fingrene.

Hva bør du plante nå?

Noen av plantene som egentlig hører hjemme endel lenger sør trenger lang tid på å vokse seg store nok til å gi både blomster og moden frukt i løpet av vår korte nordiske sommer. Så om du har lyst til å høste kortreiste chili eller saftige paprika på terrassen i juli, er det midt i blinken å starte nå i januar – februar. Det samme gjelder for aubergine, artisjokk, sellerirot og purre, mens endel av de andre grønnsakene gjerne kan vente til litt lenger ut på våren. Særlig chili er en morsom plante som kan by på mange sorter med ulik størrelse, farge, fasong og  ikke minst styrke i smak! Om du har flaks kan den overvintre og bære frukt på nytt år etter år.

Er du nybegynner kan det være lurt å gå for sorter som er lettdyrkede, som for eksempel romanosalat, chili, vårløk eller ulike typer urter, mens det for den erfarne er mulig å dyrke alt fra poteter til bananer i stua. Det krever nok litt mer stell å få til, men i utgangspunktet er det bare fantasien og kunnskapen som setter grensene! Og har du en hageflekk du kan plante stiklingene ut i, er mulighetene store for å kunne høste både bær, frukt og grønt store deler av sommeren og langt utover høsten.

Det er med andre ord ikke så mye vanskeligere å dyrke inne enn ute, alt du trenger er god jord, en vinduskarm med kjøkkenbenk eller dertil egnet bord hvor du kan sette potter og  plantebelysning, samt en dæsj tålmodighet. Og frø da. Og der kan vi komme med et par tips som passer godt for en slunken lommebok i januar, nemlig frøbiblioteket og gratis dyrkeworkshop!

Frøbiblioteket og dyrkeworkshop på Drammensbiblioteket

Hva i all verden er et frøbibliotek? Vi  ble nysgjerrige på hva dette kunne være for noe og tok turen innom biblioteket for å ta en nærmere titt. Det viser seg at Drammensbiblioteket startet arbeidet med å etablere frøbibliotek allerede i 2022. De tok kontakt med Evas Grønne Hage som holdt et kurs i frøsanking på høsten i 2023 og nå kommer del to som er dyrkeworkshop. Først litt om det kommende frøbiblioteket;

Slik fungerer det:

  1. Lån frø: Bla deg gjennom frøbibliotekets utvalg av frø, og plukk med deg inntil fire frøposer. Sammen med frøposene ligger en kopi av den originale frøposen, så du har all informasjon du trenger for å lykkes med plantingen din.
  2. Dyrk hjemme: Så frøene dine hjemme, stell godt med dem, og se at de vokser!
  3. Høst frøene: Når plantene dine er klare, kan du forsøke å høste frøene. Biblioteket har plukket ut planter som skal være forholdsvis enkle å høste frø fra. Du finner mange gode tips til hvordan du høster frø på internett.
  4. Lever tilbake: Lever tilbake ferdig høstede frø, så kan andre låne dem etter deg! Det er ikke krise om du ikke får det til, dette er et tillitsbasert system og du får ingen gebyr for å ikke levere tilbake 😉

Slik ser frøbiblioteket ut! Og på lørdag fylles det med chili- og paprikafrø for gratis utlån. Flere sorter kommer i februar!

Dyrkeworkshop med Evas Grønne Hage

På lørdag 20.01 kl 14-16 blir det gratis dyrkeworkshop i regi av Evas Grønne Hage i Hollanderiet i 3 etasje på Drammensbiblioteket. Det er Merete Paulsen som holder kurset, hun har nyttig erfaring som anleggsgartner, kursholder og hageplanlegger og er dessuten daglig leder i foreningen Grønne Drammen. Merete har kontorplass i Gummifabrikken på Union Brygge, så vi tok en liten prat for å høre mer om hva dyrkeworkshop faktisk innebærer.

Merete Paulsen (til høyre) og Lise Lotte Schmitz gir kontorplantene litt ekstra kjærlighet. Nå er Merete klar for workshop på Drammensbiblioteket!

Merete forteller at dette er en todelt workshop der du først lærer litt teori om hvordan du kan bruke naturens egne prinsipper i hagen og slik legge til rette for gode vekstforhold med tilsvarende gode resultater i bed og krukker. Den andre delen av workshop’en er en praktisk del hvor du lærer hvordan dyrke fra frø med forkultivering og  ikke minste lære mer om denne viktige fasen av plantenes liv.

Her vil du få svar på hvordan utvikler frøet seg, hvordan man kan teste om det er liv i gamle frø du fant i skuffen og lure ting som gir de små spirene de beste livsbetingelsene slik at de blir store og kan sette egne blomster og bære frukt. Vi ser på hva som bør/kan forkultiveres, hvor lenge ut i sesongen du kan så, ulike plantefamilier og samplantingstips. Til slutt får du med deg noen «lette» og et par mer utfordrende planteprosjekter hjem, slik at du kan se og lære mer på egen hånd! Du trenger kun å ta med noe å notere på og med.
Når du har kunnskap om hva som skal til for å lykkes øker lysten på å gjøre mer, nettopp fordi man er tryggere og kan lettere se årsaken til at plantene ikke ble slik du hadde håpet. En viktig faktor for å ikke føle seg mislykket som planteforelder, slik at du istedenfor å gi opp hele dyrkeprosjektet endrer på vekstbetingelsene.
Visste du forresten at frø har med seg alt de trenger for å vokse store nok til at fotosyntesen kan settes i gang? Når fotosyntesen først er i gang er det som en hel liten fabrikk inne i planten som omdanner vann og karbondioksid til karbohydrater og oksygen. Et lite mirakel, rett og slett!
Begrensede plasser, påmelding via www.drammensbiblioteket.no eller følg billettlenke på Facebook-arrangementet.

Link til arrangementet finner du her: https://www.facebook.com/events/341673632036877

Hva trenger du?

Husk å bruke ekstra vekstlys om du du sår tidlig, det er først fra april at det er nok lys til at du kan sette pottene i vinduskarmen for forkultivering. Om plantene får for lite lys blir de tynne og hengslete og det er sjelden en god ting, særlig ikke for plantene som skal bære frukt. Fra april kan du sette pottene rett i vinduskarmen og når frostnettene har gitt seg kan de små plantebarna settes ut. I starten kan det være lurt å venne dem til utelivet ved å ta dem inn på natten, særlig de varmekjære sortene som kan miste litt motet av overgangen fra stabilt inneklima til kalde og vindfulle vårdager. Ellers er det bare å følge med, vanne og gjødsle ved behov og forhåpentligvis se plantebarna vokse seg store og sterke.

Lykke til!

Tips!
Har du en gammel druekartong, yoghurtbeger eller annen emballasje kan dette fungere som et lite minidrivhus for spirene inntil de skal flytte ut. Godt for lommeboka og miljøet!
Det kommer flere muligheter for kurs og workshop for de av oss med hageflekk, så om du er interessert er det lurt å følge med på arrangementene vi legger ut.
Kilder: Plantasjen, Drammensbiblioteket, Evas Grønne Hage, Småbruket i Skjærgården.