Skip to main content

Drammen Litteraturfestival har kommet for å bli og årets festival går av stabelen 15. til 21. mars. Det er Romfarer United, Drammen poesiklubb og Drammensbiblioteket som står bak festivalen og alle arrangementene finner sted enten på Drammen Kulturhus eller Drammensbiblioteket. Og det aller beste er at de fleste arrangementene er gratis!

Festivalen starter fredag 15. mars med åpning og utdeling av den nyetablerte prisen «Drammensbarnas litteraturpris». Elever ved skolene i Drammen har kåret beste barne- og ungdomsbok de siste fem årene. Vinneren er «Harpa» av A. Audhild Solberg. Ordføreren deler ut prisen sammen med elever fra drammensskolen. 

Samme kveld kommer veteranen Lars Saabye Christensen og det litterære stjerneskuddet Oliver Lovrenski til kulturhuset. Lars Saabye Christensen fikk strålende kritikker for sin siste bok; Vrakeren og er en av våre mest leste og kritikerroste  forfattere. Her kan det bli rift om plassene, så det er lurt å kjøpe billett på forhånd. Akkurat dette arrangementet har en symbolsk pris på 100,-.

Oliver Lovrenski debuterte med et brak i fjor med den rå oppvekstromanen Da vi var yngre om vennskap, rus, sorg og overlevelse i Oslo. 19 år gammel gikk han rett inn på 2. plass på den norske bestselgerlista etter en uke i salg og samme år han vant Bokhandlerprisen 2023 og ble nominert til Brageprisen.

Fra mandag til torsdag vil det være dikt- og reglestund for barnehagebarn og i tillegg blir det bokbad med blant annet Erland Kiøsterud, Ingeborg Arvola og Thure Erik Lund, konsert med Ingrid Olava, og panelsamtale om «Sagaen om Isfolket» i anledning Margis Sandemos hundreårsdag, barprat og poesiklubb. For å nevne noe.

Avslutning på festivalen blir en festforestilling i regi av Buskerud fylkeskommune, Aschehoug, Den norske forfatterforening og Drammen kommune. Anledningen er utdeling av den høythengende Triztan Vindtorn poesipris 2024, som i år vil gå til enten Mona Høvring, Jo Eggen eller Steinar Opstad. Siri Narverud Moen leder kvelden, Hanne Hukkelberg spiller og prisen overrekkes av ordfører Kjell Arne Hermansen flør Spellemannprisvinner Inger Hannisdal Ensemble avslutter kvelden med et musikalsk innslag.

Som avslutning på festivalen løfter Buskerud fylkeskommune, Aschehoug, Den norske forfatterforening og Drammen kommune sammen og steller istand en festforestilling med utdeling av den høythengende Triztan Vindtorn poesipris 2024, som i år vil gå til enten Mona Høvring, Jo Eggen eller Steinar Opstad. Siri Narverud Moen leder kvelden. Hanne Hukkelberg spiller, prisen overrekkes av ordfører Kjell Arne Hermansen, og Spellemannprisvinner Inger Hannisdal Ensemble avslutter kvelden med en forrykende musikalsk kraftpakke! 

Programoversikt:

Fredag 15. mars kl 18.00 på Kulturhuset: Lars Saabye Christensen
Lars Saabye Christensen er en av Norges mest kritikerroste og leste forfattere, og han har nettopp fylt 70 år. Møt forfatteren og jubilanten til en samtale om hans siste roman «Vrakeren».

Det er en stor glede å kunne annonsere at Saabye Christensen kommer til Litteraturfestival i Drammen. «Magisk lesefryd,» skrev Dagbladets anmelder om den nye romanen, og Dagsavisen mente at «Lars Saabye Christensens Vrakeren fremstår som et imponerende og intrikat verk, der erindring og glemsel bytter på hovedrollene».

Elisabeth Steen vil lede samtalen med Lars Saabye Christensen.

Dørene åpnes kl. 18.00, starter kl. 19.00.

Link til billetter finner du her: https://www.drammenkulturhus.no/arrangement/drammen-litteraturfestival-lars-saabye-christensen

Fredag 15. mars kl 20.00-21.30 på kulturhuset: Oliver Lovrenski
Oliver Lovrenski, det litterære stjerneskuddet som debuterte til strålende kritikker høsten 2023 med romanen «Da vi var yngre», tar turen til Drammen på åpningsdagen av Drammen Litteraturfestival.

«Da vi var yngre» er en fortelling om vennskap, sorg, rus og overlevelse i dagens Oslo. Et sjeldent innblikk i et røft miljø, og en intens og rå oppvekstroman fortalt med varme og humor. Lovrenski vant Bokhandlerprisen 2023, og romanen ble nominert til Brageprisen.

Denne kvelden vil han samtale med Beate Ranheim, rådgiver ved Fylkesbiblioteket i Viken.

Arrangementet starter kl. 20.30
Gratis inngang!

Lørdag 16. mars kl 13.00-14.00 på biblioteket: «J.R.R. Tolkien – Mytenes mann» ved Nils Ivar Agø
Hva er det som gjør at Tolkiens bøker fortsatt er så populære? Professor Nils Ivar Agøy har arbeidet med mange sider av dette forfatterskapet og vil i dette foredraget forsøke å besvare spørsmålet. Er du fantasy-nerd og/eller elsker forfatterskapet til Tolkien er dette foredraget for deg!

Gratis inngang!
Lørdag 16. mars kl 14.00 på kulturhuset: Tolkien-quiz
Lørdag kan du fordype deg skikkelig i J.R.R. Tolkiens verden på Drammen litteraturfestival. Etter foredrag kl 13:00 på Drammensbiblioteket, kan du spasere over gaten til Drammen kulturhus for Tolkien-quiz!
Mari Lommelun (ja, du leste riktig), har satt sammen to runder med spørsmål fra Tolkiens litterære univers!
Dørene åpnes kl 14:00 / Quiz-start kl 14:30
Maks 5 personer per lag
Gratis inngang!
Lørdag 16. mars kl 14.00-15.00 på biblioteket: «Bukkene Bruse» – familieforestilling
«Bukkene Bruse» er en teaterforestilling som kombinerer dukketeater, rim og musikk til en forestilling om hvordan det gikk da Bukkene Bruse var på vei til den grønne, skjønne setra for å gjøre seg fete.

Forestillingen er passelig skummel, men mest morsom! Forestillingen er fritt iscenesatt etter det kjente eventyret om Bukkene Bruse fra Asbjørnsens og Moes eventyrsamling.

Musikk av Jørn Skau Ellingsen, mens dukkene er produsert av Siw Elena Skinnemoen. Begge er medvirkende i forestillingen.

Passer for små barn, men også for dem som er større.
Gratis inngang.

Lørdag 16. mars kl 18.00-21.00 på kulturhuset: Ingrid Olava
Ingrid Olava ble nylig Spellemann-nominert som Årets tekstforfatter for albumet «Blomster & Post» – 16. mars kommer hun til Drammen kulturhus og Litteraturfestivalen!

Ingrid Olava har sunget seg inn i våre hjerter, og for lengst befestet sin posisjon blant landets viktigste artister. Siden den kritikerroste debuten «Juliet’s Wishes» har hun med sin karakteristiske stemme og vakre pianospill levert en imponerende låtkatalog gjennom en popkarriere på mer enn 15 år.

I tillegg til sin egne sterke katalog med publikumsfavoritter som «Only Just Begun», «Back to Love», «Warrior Song», «Jackie Kennedy», «Jupiter» og «Mens Jeg Sover», har Olava alltid omfavnet og tolket andre kunstnere. I konsertformatet har Ingrid Olava utviklet seg til å bli en eklektisk blanding av eget og andres materiale.

Nå er hun aktuell med albumet «Blomster & Post», som handler om livet: Om angst for både apokalypse og for å møte eksen på gata. Det å bli mor, om døden, om å ville bli Jeanne d’Arc, men ende opp som fornøyelsespark. Om veien hjem, om man kan bli fremkalt igjen, og om lyset.

Link til billetter finner du her: https://www.drammenkulturhus.no/arrangement/drammen-litteraturfestival-ingrid-olava

Dørene åpnes kl. 18.00 / Konsertstart kl. 19.30.

Søndag 17. mars kl 13.00-15.30 på biblioteket: Skrivekurs – «Ta vare på minnene!» med Kristi Kinsarvik
Et lite kurs i å skrive om eget liv og opplevelser! Har du tenkt at du burde skrive ned minner fra ditt eget liv, og slikt de har hørt om fra besteforeldre og oldeforeldre? Kristi Kinsarvik gir deg tips om skriving, og tro på at du kan få det til.

Det er mange som tenker at de burde skrive ned minner fra sitt eget liv, og slikt de har hørt om fra foreldre og besteforeldre. Verden er i rask endring, og det er viktig å ta vare på minnene fra i går, for barn og barnebarn.

Kristi Kinsarvik oppmuntrer til å skrive, det kan gjøres på mange måter. Og hun gir gode råd om hvordan en kan huske mer, og hvordan en kan kontrollere at det en skriver er noenlunde riktig. Dessuten forteller hun om hvordan en kan ta vare på det en har skrevet. Kristi Kinsarvik har skrevet om sitt eget liv og fortellinger fra slektninger i boka «Barndom mellom øst og vest», og bruker den som et utgangspunkt. «Et levende snitt inn i norsk sosial- og kulturhistorie.» (Tønsbergs Blad).

Kurset er gratis og varer to og en halv time.

Påmelding til pernille.hoegh@drammen.kommune.no
Frist: 10. mars 2024

Søndag 17. mars kl 14.00-15.00 på biblioteket: Cathrine Sandmæl – En tegneserieroman blir til
Velkommen til foredrag om hvordan en tegneserieroman blir til! Cathrine Sandmæl er en tegneserieskaper som har nylig debutert med sin første tegneserieroman, «Jenter». I løpet av foredraget skal Cathrine gå igjennom hvordan hun jobbet med tegneserien, fra små skisser, tusjing, til ferdig produkt. Også blir det mulig å stille spørsmål om hva enn du måtte lure på angående tegneserier og hvordan de lages.

Boken hennes, «Jenter», handler om Eli som har flyttet til en ny skole, her får hun seg venner som deler de samme interessene som henne; manga og anime. Under en bursdag tullekysser Eli en av de nye vennene sine og blir konfrontert med spørsmål om sin egen legning og hva dette kysset egentlig vil si for vennskapet deres. Boken handler om vennskap, kjærlighet og hvordan det var å vokse opp som skeiv og nerdete på tidlig 2000-tall.

Passer for ungdom/større barn (8+)
Gratis inngang!

Mandag 18. mars kl 18.00-19.30 på biblioteket: Thure Erik Lund i samtale med Kjetil Røed
Thure Erik Lund er en av landets mest egenartede forfattere, som denne kvelden møtes i samtale med forfatter, kunstkritiker og redaktør Kjetil Røed.

Lund debuterte i 1992 med «Tanger», som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Hans neste bok, «Leiegården» fra 1994 ble norsk vinner i den skandinaviske konkurransen om beste samtidsroman.

I Lunds bøker trekkes leserne inn i en tekststrøm som utvider seg både innover og utover. I hans seneste roman «Vertebrae» er det en kunstig intelligens som fører ordet. En bevissthet uten kropp, men den digitale livsformen har åpenbare menneskelige ambisjoner. Romanen utspiller seg langt inne i framtiden et sted, i et samfunn der Vertebrae er et altoppslukende verdenssystem, og forskjellen mellom biologi og teknologi tilsynelatende er visket ut. Det litt underlige jeget er ikke som andre kunstige intelligenser – han sliter nemlig med de litt uklare og egenrådige algoritmene han er født med.

På Drammen litteraturfestival vil han samtale med Kjetil Røed. Han er forfatter, kunstkritiker og redaktør for Billedkunst og skriver om både film, litteratur og kunst. Han har skrevet for Vårt Land, Aftenposten, Morgenbladet, Klassekampen, Kunstkritikk.no, Film & Kino, Vinduet, Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift og Le Monde Diplomatique.

Gratis inngang!

Mandag 18. mars kl 18.00-20.00 på kulturhuset: Sagaen om Isfolket – Margit Sandemo 100 år
Høyt elsket litteratur eller lavkulturell husmorporno? Margit Sandemo har trollbundet millioner av lesere med spenning, kjærlighet, det overnaturlige og kampen mellom det gode og det onde i bokserien Sagaen om Isfolket. Bokserien ble raskt en bestselger og fikk hundretusener av mennesker i flere land til finne lesegleden. Over 40 år etter at første bok i serien kom, er serien fortsatt populær og bøkene topper listene hos lydbok-strømmetjenestene.

Likevel: Til tross for over 37 millioner solgte bøker og en enorm fanskare av engasjerte lesere, fikk Sandemo aldri anerkjennelse som en seriøs forfatter. I stedet ble bøkene hennes avfeid av mange som enkel kiosklitteratur eller «husmorporno».

Hva er det med Sagaen om Isfolket som engasjerer leserne? Hva gjør at serien fortsatt er populær i dag? Er det egentlig noen vits i å snakke om lavkultur og høykultur?

I vår ville Margit Sandemo ha fylt 100 år og for å markere begivenheten har vi samlet et svært dyktig panel for å diskutere bokfenomenet Sagaen om Isfolket.

Panelet:
Sigrid Hvidsten er kulturjournalist og kommentator i Dagbladet og programleder i bokpodkasten Lettlest. Hun er også stor fan av Sagaen om Isfolket og leder kveldens prat.

Knut Olav Åmås er tidligere kulturredaktør i Aftenposten og har interessert seg for Sandemo og serieromanenes undervurderte plass i norsk litteratur og betydning for norske lesere. Han har selv utgitt 20 bøker og er i dag direktør i Stiftelsen Fritt Ord.

Tonje Tornes jobber som tegneserieredaktør i Egmont, der hun særlig jobber med forlagets norske satsning: Nordic manga! Hun har skrevet et par fantasy-bøker selv, og er veldig glad i denne sjangeren, uansett om den presenteres som tegneserier, gjennom film og tv, eller i bøker! Og det var nettopp bokserien Sagaen om Isfolket, som først gjorde henne klar over fantasy-sjangerens dypde, muligheter og kompleksitet, og siden har hun aldri sett seg tilbake.

Dørene åpnes kl. 18.00, starter kl. 19.00.

Gratis inngang. 

Mandag 18. mars kl 20.30-21.30 på kulturhuset: Morgan Kane – med Atle Nilsen
Atle Nielsen kommer til Drammen Litteraturfestival for å snakke om sin store helt Morgan Kane. Han har blant annet skrevet «Den store boka om Morgan Kane».

«Knuste vogntog var det første han fikk se», heter det i Benny Borgs norsktoppslager Balladen om Morgan Kane med tekst av Louis Masterson fra 1972. Begge foreldrene ble kort tid etter Morgan Kanes fødsel drept i et indianeroverfall. Bare 16 år gammel drepte Morgan Kane for første gang da han knivstakk Walsh, en av personene som stod bak overfallet der foreldrene hans døde. I 1874 ble han speider for kavaleriet og deltok i indianerkrigene i Texas. Deretter prøvde han seg uten særlig hell som gullgraver i Sør-Dakota, før han igjen vervet seg til kavaleriet under general Custer. Han deltok sommeren 1876 i slaget mot sioux-indianerne ved Little Big Horn, hvor general Custer døde.

Nielsen har studert litteratur, politikk og historie på universitetet. Han har jobbet som journalist i nærmere 30 år, og har utgitt en rekke bøker.

NB! Alle revolvere må legges igjen i våpenskapet hjemme!
Gratis inngang!

Tirsdag 19. mars kl 18.00-19.00 på biblioteket: Ingeborg Arvola
Endelig kommer publikumsfavoritten Ingeborg Arvola til Drammen! Arvolas store gjennombrudd kom med den kritikerroste romanen «Kniven i ilden» i 2022, som hun ble tildelt Brageprisen for, og som raskt ble en bestselger. Boken ble også nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Nordisk Råds litteraturpris 2023. Dette er første bok i serien «Ruijan rannalla» («Sanger fra Ishavet»), og det knytter seg store forventninger til oppfølgerne.

Arvola har høstet svært gode kritikker og mottatt flere priser gjennom sitt forfatterskap, blant annet Cappelenprisen (2004). Det blir ofte fremhevet at hun er en mester i å skrive om barndom, og i å ta barnets perspektiv, både i voksen- og barnebøkene sine.

I hennes siste bok «Neiden 1970» skriver Ingeborg Arvola om barndommen sammen med faren i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark. Faren spiser epler i underbuksa og vasker kopper og sokker i samme vann. Fisketurene varer gjennom natta og fyllekulene enda lenger. Samlivet deres er fylt av glede, tilhørighet, fylleangst og flid. Barndom og voksenliv reflekterer hverandre i denne sterke og sarte romanen.

Litteraturformidler ved Drammensbiblioteket, Pernille Høegh, vil lede samtalen.
Gratis inngang!

Tirsdag 19. mars kl 19.00 på kulturhuset: Drammen poesiklubb
Gro Dahle og Jon Ståle Ritland gjester poesiklubben. Det blir som alltid åpen mikrofon og stor takhøyde!

Drammenseren Jon Ståle Ritland debuterte i 2004 med diktsamlinga «Kropsvisitasjoner». (Men allerede i 1991 ga han ut diktboka «Flammer» sammen med Ole Christen Reistad!) Ritlands dikt er oversatt til flere språk, blant annet engelsk, svensk og russisk. Den siste samlingen «Øst for verdens ende» er en hyllest til lyset, både i konkret og billedlig forstand. Lyset forgreiner seg i alt, fra kjærligheten slik den merkes i en enkel berøring, via en kunstners skapende blikk, til det levende savnet av noen som er borte. Samlingens kjærlighetsdikt har Ritland skrevet til sin kone.

Med seg denne kvelden har han den briliante pianisten Morten Qvenild. Kjent fra blant annet Jaga Jazzist, The National Bank og Susanna & the Magical Orchestra.

Det er en stor glede å få Jon Ståle Ritland til Drammen poesiklubb!

Gro Dahle har et stort og variert forfatterskap bak seg. Diktsamlinger, romaner og barnebøker, alle med et alvor, en lekenhet og et unikt særpreg.

Hun kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryen skrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesipris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.

Onsdag 20. mars kl 18.00-19.00 på biblioteket: Erland Kiøsterud i samtale med Pål Bjelke Andersen
Erland Kiøsterud vokste opp på Strøtvet i Drammen. Han ble født inn i et industriborgerskap, i rett nedadgående rekke som Erland Kiøsterud den 8., i en slekt med lange tradisjoner. Familien, med base i Drammen fra 1600-tallet, etablert gjennom handel, sagbruk og skipsrederi, var blant annet pionerer i å ta i bruk motoriserte skip og i utviklingen av norsk treforedlingsindustri.

Det er en verden som han tidlig må lære seg å mestre. Men samtidig vekkes en nagende frihetslengsel, og en sterk trang til å bryte med det livet som er bestemt for ham og med den historien han er en del av. Han viser tidlig kunstneriske interesser, spesielt litterære. Som 16-åring arbeider han på båt over til USA, for så å krysse kontinentet. Hans første bok «Sår som aldri gror» blir skrevet allerede på gymnaset i 1973. Etter det driver Kiøsterud omfattende reising, avbryter universitetsstudier for å skrive mens han livnærer seg som løsarbeider.

Senere etablerer han seg som fulltidsforfatter. Forfatterskapet kan sies å være preget av eksistensielle og etiske problemstillinger. Hans dyptborende romaner har gitt ham en helt spesiell posisjon i norsk samtidslitteratur, og gjennom sine essaybøker har Kiøsterud i senere år undersøkt menneskets vold mot naturen som forutsetning for vår eksistens.

Med sin siste roman «Fire norske sanger» har Kiøsterud skrevet en personlig og original roman, som både er et stykke selvbiografi og en beretning som gjør et stort sveip gjennom tid og rom. Elvedalens økohistorie fra istiden flettes sammen med familiehistorie gjennom 400 år og den personlige historien til hovedpersonen Erland, alt gjennomlevd som i én og samme natt og betraktet fra naturen, den som lever, dør og stadig omdanner seg selv.

Paal Bjelke Andersen, bibliotekar ved Deichman, vil lede samtalen.

Gratis inngang!

Onsdag 20. mars kl 19.00-22.00 på kulturhuset: Barprat – Tom Stalsberg og Kristian Klausen om Nils Yttri
Kristian Klausen har i lang tid hatt et nært forhold til drammenslyrikeren Nils Yttris korte, men sterke forfatterskap. Tidligere i år ga han ut boka «Tungvekt – Et essay om en etterlatt boksamling». Denne kvelden vil han møte poet og journalist Tom Stalsberg til en tilbakelent samtale i baren på Drammen kulturhus om Yttri, om hans forfatterskap og kanskje litt mer.

Poeten Nils Yttri er en legende og en myte i den norske litterære offentligheten. Yttri ble født på Grünerløkka, men kom som 12-åring til Drammen hvor han begynte på Danvik skole. Da han gikk bort i 1980, bare 33 år gammel, etterlot han seg to utgitte og to trykkeklare diktsamlinger, blant dem hovedverket Bokserens blod, men også dagbøker, akvareller og en privat boksamling.

I 2009 overtok forfatteren Kristian Klausen boksamlingen, for det meste bestående av romanpaperbacks, kunstkataloger og diktsamlinger. I dette personlige essayet sorterer Klausen seg igjennom de etterlatte bøkene, og forsøker å forstå Yttris dramatisk korte liv og diktning. Han trekker tråder til en rekke andre forfatterskap, samt til billedkunstnere, komponister og litteraturvitere. Sentralt står selvmordet som problem og livsutgang, og forbindelsen mellom psykisk sykdom og kunstnerisk skaperkraft. Klausen skriver også om sine egne romaner og deres underlige tilblivelseshistorier, og om de mange parallellene mellom Yttris liv og hans eget.

Dørene åpnes kl. 19.00, barpraten starter kl. 20.00
Gratis inngang!

Torsdag 21. mars kl 12.00 på biblioteket: Strikk og lytt
Er du glad i å strikke? Liker du en god fortelling, eller vil du bare gjerne bli lest høyt for? Torsdag 21. mars kl. 12.00 inviterer vår litteraturformidler Pernille til Strikk og lytt i Drammensbiblioteket.

Ta med deg ditt strikketøy eller hva enn det måtte være av håndarbeid og nyt en hyggelig høytlesningsstund! 

Gratis inngang!

Torsdag 21. mars kl 17.300 på biblioteket: Arild Linneberg om Triztan Vindtorn
Arild Linneberg vil snakke om Triztan Vindtorns liv og dikting. Arild Linneberg, en professorlegende i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, har gjort utvalg og skrevet etterord til både «Månen fukter sin tunge» fra 1986 og «På fantasiens barrikader» fra 2002, de to utgivelsene til Triztan Vindtorn med utvalgte dikt.

Med musikkinnslag av Elfi Sverdrup og Jørn Winnæss.

Gratis inngang!

Se hele programmet på www.drammenlitteraturfestival.no 

Festivalen et samarbeid mellom Drammensbiblioteket, kulturbyrået Romfarer United og Drammen poesiklubb.

Festivalen kan arrangeres takket være støtte fra Buskerud fylkeskommune, Drammen kommune, Kulturrådet og Forfattersentrum