Skip to main content

På Union Brygge vrimler det av kulturaktører i gangavstand! Om du tar turen gjennom den rikt dekorerte undergangen ved Politihuset, ligger stedene som perler på en snor på begge sider av gata, helt opp til neste undergang ved Øvre Sund bru.

Taylor White, en av kunstnerne foran eget verk i undergangen. Foto av Buskerud Kunstsenter

Fra kunst i undergangen til vinduskunst

Først ut på høyre hånd er Kari Ulleberg Glass hvor du kan se Kari sitte konsentrert over glasskunsten og la deg friste av den vakre vindusutstillingen. Deretter kommer Papirbredden med USN og Drammensbiblioteket som sammen utgjør kunnskapsparken. Litt lenger borti gata kommer først Buskerud kunstsenter som også har en lekker vindusutstilling fra eget utsalg og jevnlige utstillinger. Det er for øvrig Buskerud Kunstsenter som står som oppdragsgiver bak undergangen ved Politihuset, der 16 ulike kunstnere har bidratt på hvert sitt felt. Dette prosjektet kan du lese mer om i denne artikkelen.

Musikk, teater og kulturskole

Nærmeste nabo til Buskerud Kunstsenter er byens musikalske storstue, Union Scene. Her finner du et rikholdig utvalg av små og store kulturbegivenheter, med alt fra verdensstjerner av internasjonal kaliber, til intimkonserter i bakgården og kulturquiz på Centralen.

I bygget til Union Scene finner du flere andre aktører: Brageteateret, som er regionsteater for Viken og Buskerud, G60 Ungdomskulturhus med øvingsrom, scene og arrangementer for aldersgruppa 13-19 år samt Drammen kulturskole. De har inngang fra motsatt side og skilter med et godt og variert undervisningstilbud innenfor musikk, teater, dans, visuell kunst, keramikk, animasjon og nysirkus.

Brodahls gummivarefabrikk

Rett over gata for Union Scene finner du Galleri Athene som kan friste med månedlige separatutstillinger og faste kunstnere, i tillegg arrangeres det stadig intimkonserter. Vegg i vegg ligger Drammen kulturhus, de åpnet i fjor og har allerede blitt en stor suksess med fulle hus støtt og stadig. I motsatt ende av Brodahlsbygget, med inngang fra gata, finner du kunstsmeden Marcus Mars. Om det er liv i essa, kan du ta turen inn for å kikke på de mange skulpturene, slå av en prat og se han smi. Marcus har smidd de to skulpturene i Unionparken rett rundt hjørnet og mannen i vannspeilet.

Marcus Mars i fullt arbeid foran essa

Laboratoriet ligger innenfor That’s Amore og driftes av Musikkontoret ØKS i samarbeid med Kulturhuset. Her kan du oppleve alt fra lytteklubb til workshops, kurs og ulike happenings, særlig rettet mot ulike musikkaktører. ØKS holder til i etasjen over og er et kompetansesenter for alle som driver med musikk.

Lytteklubb i Laboratoriet

Godt samarbeid på kryss og tvers av gata

Med så mange kulturaktører på samme sted ligger det til rette for gode synergieffekter, og det er uten tvil et godt samarbeid på kryss og tvers der alle kjenner alle og stiller opp når det trengs. Spisestedene på området er også en viktig del av dette samarbeidet. De bidrar med mat og drikke til sultne artister og take away når det rumler i magen under en intens quiz på Drammen kulturhus.

Skrevet med inspirasjon og innhold fra artikkelen Kunst- og kulturkvartalet på Union skrevet av Kine Myrvold Olsen. Artikkelen til Kine kan du lese på Drammen.no

Hovedbilde: Foto av Tom Atle Bordevik